Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Швеция: Изложбата „Изкуството на Джън, Шан, Жен“ изплаши посолството на Китай (видео)

Организаторът на изложбата Илиас Коцабукидис и заместник-кметът Никлас Нобо по време на откриване на изложбата "Изкуството на Джън, Шан, Жен" в галерия "Мелефорш", Линшьопинг, Швеция, 26 май 2017 г. (Антон Нилсон)

Посредством изкуството, човек може да разбере по-добре важни исторически събития. По един пряк и въздействащ начин, картините показват на зрителя неща, които думите не могат да опишат. Може би именно заради това, изложба, показана в малка галерия, в един малък град, успя да уплаши една суперсила на другия край на света.

Заместник-кметът на петия по големина шведски град Линшьопинг, Никлас Нобо, изнесе реч по време на откриването на изложбата на 26 май 2017 г., въпреки натиск от китайското посолство. Служители на посолството на КНР в Стокхолм бяха направили опит да притиснат общината в Линшьопинг да не участва в събитието.

"Ние им възразихме и обяснихме, че не можем да не участваме, напротив, задължени сме да подкрепим основните човешки права, върху които се гради нашето общество", заяви Нобо.

Телефонното обаждане от китайското посолство е още едно доказателство за репресиите, за които свидетелства изложбата. Подобен опит за намеса от страна на китайското посолство има и по време на гостуването в града на танцовата компания "Шен Юн" преди няколко години. Тогава представители на посолството на КНР поискаха спектакълът на "Шен Юн" да бъде отменен.

Експозицията в Линшьопинг показва ясно и контраста между мирната духовна практика Фалун Гонг и жестокото преследване в Китай.

"Джън, Шан, Жен" в превод от китайски език означава "Истинност, Доброта, Търпение" – характеристиката на Вселената и основни принципи на Фалун Гонг. От картините струи светлина; те разкриват божествени сцени от небесата. Дори когато илюстрират мъчения в затвора, картините са все пак светли. Светлината символизира несломимия дух на последователите на Фалун Гонг дори в най-тъмния затвор.

Един от художниците, Джан Кунлун, споделя на уебсайта на изложбата, че изкуството в нея е вдъхновено от "чистото, праведно сърце".

"Платната отразяват собствените ни преживявания. Изкуството наистина може да влияе на човешкото съзнание, но също има връзка с морала на хората; двете са свързани."

Според Илиас Коцабукидис, един от организаторите на изложбата в Линшьопинг, експозицията предоставя надежда.

"Добродетелите, за които изложбата говори: истинност, доброта и търпение, са нещо, което всеки човек носи в себе си и към което се стреми. Просто трябва да се завърне към тях; мисля, че Фалун Гонг е прекрасно средство да направи това.

Силно развълнуван към от позицията, заета от нашата община, но също и от желанието им да поддържат добър контакт с Китай. Всъщност, Фалун Гонг не е срещу Китай, напротив, Фалун Гонг произлиза от традиционната китайска култура. Тъй като Фалун Гонг е преследван, ние трябва да разказваме истината за случващото се, защото комунистическата партия заблуждава китайския народ", каза Коцабукидис.

Преследването на Фалун Гонг в Китай продължава от 1999 г. насам и е отнело живота на много невинни хора. Международен доклад от 2016 г. потвърди, че един от всеки половин милион китайци е убит в държавна болница с цел органите му да бъдат продадени на пациенти, нуждаещи се от трансплантация. Според доклада, по-голямата част от жертвите на този нов вид геноцид, са именно последователи на Фалун Гонг.

От EpochTimes.se превод falun-bg.info

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!