Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Швеция най-голямата корупционна държава? Цветанов: Навсякъде въоръжаването с "Грипен" е свързано с корупция

- Защо решихте, че трябва да има парламентарна комисия, да кажем, за „Грипен“-ите?

-Защото страната ни ще трябва да изхарчи около 1,5 милиарда лева на българския данъкоплатец, пари, които под някаква форма трябва все пак да бъдат подложени на някаква парламентарна експертиза. И от тази гледна точка, смятам че няма нищо лошо, а и за всеки един политик е важно да бъде изчистено всичко, свързано с харченето на толкова много пари. Аз смятам, че това е част от парламентарната практика и временните комисии могат да допринесат за по-правилното управленско решение, което трябва да бъде взимано.

-Eстествено, ако това е идеята парламентарен контрол да бъде осъществен, чудесно. Въпросът е, че от изказвания – и ваши, и на други представители на ГЕРБ, като че ли стана ясно, че по-скоро конфликтът е с президента, а не толкова се цели изясняване на ситуацията около самолетите?

-Категорично искам да изразя нашата парламентарна позиция. Няма абсолютно нищо свързано с някаква атака към президента или президентската институция. Силата на демокрацията и разделението на властите все пак трябва да се придържаме към това, което е записано основно в Конституцията, България е парламентарна република.

От тази гледна точка парламентът направи тази комисия и тя е с една-единствена функция – да провери всички факти и обстоятелства около това решение, което взе служебното правителство. Защото днес, когато вече имаме повече налична информация, от всичко това, което сме анализирали, което е излизало в медиите, можем да кажем, че има две държави от общо 6, в които са на въоръжение самолетите „Грипен“, но 2 държави са членки на НАТО, където и двата случая винаги е имало съмнения за корупция. F-16 са на въоръжени в 27-28 държави, 11 от тях са на държави-членки на НАТО и навсякъде, където има подобно въоръжение на членките от НАТО или на другите държави никъде не е имало някакви скандали или съмнения за корупция. От тази гледна точка ние все пак трябва да имаме…

- Аз си мисля, господин Цветанов, че големият проблем е, че всички се превърнахме във военни експерти.

-…вижте, по-малки военни ли са експерти в Румъния, в Гърция и в Турция, които са членки на НАТО и са съседни на нас държави? Защото, когато говорим за един интегритет и да можем действително нашата авиация да бъде съвместима с останалите държави-членки на НАТО, които са на територията в региона, на който се намираме, смятате ли че там има по-малко експертиза или в тези 11 държави, които на въоръжение са F-16? Тук говорим за платформа, тук говорим за пари, които трябва да изхарчи държавата. И ако погледнем реално експертизата и експертното мнение, което е давал президентът Радев тогава в качеството му на експерт на летец, до 2012-2013 г. той изцяло се е придържал и е убеждавал ръководството на Министерство на отбраната за силата на F-16.

- Ето, вие казвате, че няма нищо общо с президента, но пак стигнахте до Румен Радев?

-Аз говоря за експерта Румен Радев, който е бил до 2013 г. От 2014 г., ако проследите внимателно всяко едно интервю, което е давал, уважаваният от нас господин Радев, тогава ще видите как веднага отиваме рязко в другата посока и даваме за пример Унгария и начинът, по който се е осъществила там сделката и как са закупили самолетите „Грипен“.

Но не искам да влизаме нито в едната, нито в другата посока. Просто затова нека да дадем правото. И тези, които са участвали в този процес да съдействат да излезе истината. И повярвайте, че когато излезе истината, всичко ще бъде обявено така, както си е свършила работата анкетната комисия. А в момента притесненията на някого, че това е атака по президента или президентската институция са безпочвени твърдения, защото нямаме абсолютно никакъв интерес, нито в политически план, нито в държавнически план, да разхлабваме която и да било институция в България. Защото знаем, че всички институции трябва да бъдат обединени около общите цели. Това е развитието и просперитета на страната ни.

-Аз се питам, господин Цветанов, ако е толкова проблематичен изборът на служебния кабинет, препоръката на експертите, привикани от служебния кабинет за избор на изтребител, защо господин Борисов започна неформални разговори за този изтребител с шведския си колега господин Льовен? Общо-взето тогава след срещата с шведския премиер каза, че започваме преговорите. Те ще бъдат много тежки, много продължителни. Но както се казва, изборът е предопределен.

- Това е решението, което е взело служебното правителство.

- Но то не ви задължава с нищо – нито парламента, нито този кабинет?

- Момент. А защо тогава се налагаше да взимат това решение? И ако поглеждаме така нещата, за да не фокусираме само разговора върху фокус военновъздушните сили, знаете че общото решение, което беше взето на българския парламент за осигуряването на един бюджет, който в рамките на няколко години да помогне за превъоръжаването на българската авиация и на военноморските сили. Нали говорим, че трябва да има план, по който трябва да се развиват двете позиции в една и съща посока.

- Даже трите – и сухопътните войски, нали така?

- Сухопътните в решението, което беше взето от българския парламент, там бяха на по-заден план. За парите, за които говорим за усвояването и за превъоръжаването беше за военноморските и за военновъздушните сили. Защо за военноморските сили няма нищо, което да е свършено? И да се придвижват успоредно с решението, което е взето за военновъздушните сили? Не си ли задавате въпрос, че би могло да има някакъв друг интерес?

- Господин Цветанов, решението за модернизацията на военноморските сили беше взето на 30 март 2016 г., когато кабинетът „Борисов 2“ беше на власт, то имаше време до края на миналата година да вземе някакво решение по въпроса и да започне да работи за модернизацията на военноморските сили?

- Точно така. И това беше направено като организация. И вие знаете, че имаше възможност да се излезе с решение и за двете. И за военновъздушните, и за военноморските. Защо служебният кабинет даде приоритет на едното, а не даде равен приоритет на двете? Задаваме си въпроса и тези договори ще бъдат изчистени в тази анкетна комисия, така че не виждам абсолютно никаква драма. Повече има политическо говорене, а ако има някакви притеснения от това, което би могло да излезе като истина, това не го търсете като причина или проблем, че една парламентарна група или едно мнозинство е поискало да бъде създадена анкетна комисия в тази посока да излезе истината и да се знае как ще се харчат парите на българския данъкоплатец.

- Добре. Приемам думите ви. ГЕРБ няма за цел да атакува президента. Има за цел да се изяснят истинските факти и обстоятелства около решението на служебния кабинет за избора на изтребител. Така, правилно ви разбирам, за комисията става дума?

- Категорично, точно така.

- Добре. Да ви попитам тогава във връзка с другата комисия, която беше сформирана през седмицата в парламента, тази за НДК. Наричам ги по-кратко за повече яснота – комисията за „Грипен“ и комисията за НДК. Вие как ще обясните това странно действие? Първо, господин Боршош беше уволнен от Лиляна Павлова, после на следващия ден беше възстановен на поста след среща с премиера Борисов, а пък на госпожа Павлова беше отнет контролът върху НДК? Обяснението ви за тази схема, за тези действия?

-Обяснението ми е, че министър Лиляна Павлова от гледна точка на отговорностите, които има по председателството е възложила да се направи един одит. Резултатите от междинния одит са й дали достатъчно основание да запознае премиера Борисов и да се предприемат съответните мерки за оптимизиране работата по председателството. От тази гледна точка тя взима решение за освобождаването на Боршош. В последствие господин Борисов на разговор с Лиляна Павлова – министър по председателството и министърът на културата господин Банов, решават и взимат управленското решение НДК да премине към Министерство на културата. Анкетната комисия, която беше създадена, беше много ясно политически заявено защо се внася това предложение от БСП.

-Господин Цветанов, преди да стигнем до комисията в парламента, резултатите от одита, разбирам аз, са били повод госпожа Павлова да уволни господин Боршош. В този смисъл защо господин Борисов го върна на поста? Защото е обещал повече да не прави така или как?

-Не. Просто имало е работен разговор, на който вече са изчистени абсолютно всички детайли по това как процедурите могат да бъдат оптимизирани и да бъдат завършени. Тази констатация, която е предприета да бъде изчистена в последващите действия, които трябва да се предприемат от съответния административен ръководител. От тази гледна точка всичко това е изчистено. И се взима това управленско решение, за да може действително да се оптимизира дейността по председателството. Не виждам абсолютно никакъв проблем или някакво напрежение, което някои изтълкуваха, че едва ли не има някакво недоверие към някой от министрите или към някой от ръководството на НДК.

- Може би аз не съм разбрал правилно, господин Цветанов, но останах с впечатлението, че във въпросния доклад, който е станал основа за решението на Лиляна Павлова да уволни господин Боршош е имало данни за, хайде така по-неутрално да го кажем, за нередности при изразходването на средства в НДК. И се питам защо господин Борисов, който по принцип е доста критичен към всеки, който му създава лош имидж, към всеки, който показва недобро управление на публични средства, та защо този господин Борисов връща господин Боршош на поста? Но може би аз нещо не разбирам в цялата работа?

-Констатациите са от гледна точка на административни проблеми, които са възникнали по процедурите, които текат, и които трябва да бъдат осъществени. От тази гледна точка Лиляна Павлова, запознавайки се с този междинен доклад, предприема действия за освобождаването на Боршош и смята, че с едно кадрово решение ще може действително последващите действия, които са дадени като препоръка в тези констатации, които са направени от този междинен доклад ще бъдат изчистени в максимално кратък срок. След като е преценено, че НДК минавайки към културата ще могат тези административни нередности да бъдат изчистени, е взето решение да мине към Министерство на културата.

А госпожа Павлова да се фокусира върху председателството и приоритетите, които са от триото Естония-България-Австрия. Това е всъщност управленското решение, което е взето. Ако ми позволите само да кажа няколко думи за анкетната комисия, която беше създадена, защото знам, че беше коментирано доста и в публичното пространство? Това, което беше заявено като политическа позиция от БСП, че ето сега вие създавате анкетна комисия за начина, по който е направен изборът за самолетите, ние пък ще ви върнем политическия жест със създаването на анкетна комисия за НДК. Те смятаха, че ние имахме някакви притеснения от това да има прозрачност, да има публичност и парламентът, когато прецени, че трябва да се създаде една анкетна комисия, това е част от парламентарната практика, ние нямаме абсолютно никакъв проблем.

И вие видяхте, че когато станах и заявих политическата позиция след разговора, който проведох разбира се и с председателя на партията господин Борисов, преценихме че по-добре да дадем пълното с политическо съгласие за създаването на тази анкетна комисия, за да спрем всякакво възможно политическо спекулиране в публичното пространство и създаването на определени внушения за нередности, които под една или друга форма, докато не бъдат доказани в съда, мисля че всеки един е невинен до доказване на противното.

-Казахте, че сте консултирали подкрепата си за създаването на комисията за НДК с премиера Борисов. А консултирахте ли създаването на комисията за „Грипен“-ите с Борисов?

- Вие как смятате?

-Смятам, че да, но чакам вие да го кажете.

-Разбира се. С господин Борисов си говорим ежедневно и всеки такъв политически ход, който се предприема от парламентарната група, разбира се, че се съгласува и с председателя на партията, защото се взима политическо решение. Парламентарната група не е отделна от ПП ГЕРБ.

Така също и изпълнителната власт, в лицето на министър-председателя, който е и премиер, и лидер на ПП ГЕРБ, също съгласуваме съвместно всички тези управленски политики, които трябва да бъдат реализирани, защото те се нуждаят от съответната парламентарна подкрепа, която трябва да бъде осигурена от парламента. От тази гледна точка комуникацията е изключително добра и тя е изключително добра между министър-председателя и всички министри на Министерски съвет, и разбира се с всички секторни комисии, които са в българския парламент.

А комуникациите между министрите и комисиите е изключително добра, защото така се ражда истината. И така можем да използваме максимално експертният ресурс на изпълнителната власт, съответните ресори, процедурите, които минават по съответното съгласуване, за да влезе един законопроект в парламента, а когато пък група народни представители предприемат някаква законодателна инициатива, ние също съгласуваме действията си с представителите на съответните министерства, за да може действително да имаме синхрон в действията си и да може законодателството, което приемаме да бъде изключително устойчиво и стабилно.

-Кажете сега като имате такъв добър синхрон с министерствата отделните, как ще реагирате на очертаващия се сигурен протест на полицаите на 5 юли? Това би трябвало вас да ви лично, както се казва, да ви засяга? Излизат на протест, струва ми се от доста време насам, при това подкрепено от всички синдикати в министерството. Не можаха да се разберат с министър Радев, така че протестът да бъде туширан или отменен.

-За мен по-важно е, че има комуникация, има диалог, което беше публично оповестено само преди няколко дни. А що се касае до мерките, които могат да бъдат предприети, за да можем да намалим както напрежението, но така също и полицаите да могат да бъдат много по-ефективни в изпълнението на техните служебни задължения, вие знаете какъв е ангажиментът на правителството за подобряване на първо място условията на работа – закупуване на необходимата техника и съответните автомобили, осигуряване на съответния лимит, за да може действително да бъде обезпечено горивото и лимитът да не е в тези граници, който беше сега. А както заяви премиерът – да няма вече лимит за полицейските автомобили, когато са необходими дадените обходи, които са свързани с охраната на обществения ред и сигурността на всяко едно населено място, независимо дали е малко, голяма, дали е отдалечено или не е отдалечено.

- Това добре, господин Цветанов, обаче полицаите искат повече пари?

- Всичко това, за което ви казах в момента, това е свързано с пари.

- Така е. Но това косвено ги засяга. А те искат по-големи заплати.

-Момент. Първо, трябва да има стъпки, които трябва да бъдат реализирани. Трябва да бъдем реалисти в това, което можем да направим. Това, което имаше като натрупано напрежение относно униформения състав в Министерство на вътрешните работи, вие знаете, че от 2012 г. те не са получавали дрехи, което означава, че полицейските служители са си осигурявали частично дадените необходими части от униформата – било то обувки, било то панталон, но те са се оправяли самостоятелно и са харчили от техните си пари.

А служителите, които ежедневната им работа не е свързана с униформа, те са получавали равностойността на вещевото доволствие, което са си го получавали редовно всяка година. В момента направихме законодателна инициатива от група народни представители, и аз като председател на вътрешната комисия, бяхме вносители на този законопроект. Тук искам изрично да благодаря на всички парламентарни групи, без изключение за пълната подкрепа, която дадоха за тази законодателна инициатива, с което ще дадем правна възможност, когато една процедура не е правно завършена, когато не е осигурена необходимата униформа за полицейските служители, те да могат да си получат неполучените пари и униформи през последните 4 години. Сега в момента законодателната промяна вече е факт на първо гласуване, ще бъде гледана на второ гласуване.

По този начин ще изчистим този проблем с натрупването за неизползването на тези униформи, и сега в момента мога да кажа, че правителството на господин Борисов, кабинетът 2 с министър Румяна Бъчварова успяха да приключат успешно процедурата за вещево доволствие и успяха да започнат вече поетапното изпълнение на тази програма. Аз съм убеден, че в рамките на тази година полицейските служители ще получат нови униформи, ще могат да бъдат добре облечени, както за председателството, така също да изпълняват своите служебни задължения, а тези, които не са получили и дрехи, и пари ще могат да получат натрупаните през последните 4 години финансови…

- Но, господин Цветанов, моля ви за съвсем кратък отговор, разбирам от вашите думи, че на този етап повече пари под формата на заплати или допълнително, по някакъв начин, стимулиране за полицаите не е възможно да бъдат отпуснати, така ли?

- Постоянно се търсят възможности, това е вече работа и на министъра, и на финансовия министър. Убеден съм, че всяка една възможност, която може да допринесе за увеличаване доходите на българските полицаи ще бъде подкрепена от парламента, от всички парламентарни групи без изключение.

Аз мога да ви кажа, че когато бяха вицепремиер и министър на вътрешните работи, заплатите не сме ги увеличавали, но успях да намеря необходимия финансов ресурс за бюджета на министерството, за да увеличим порциона от 30, първият етап беше, 60 лева стана, в последните 2 години от управлението, когато бяха министър на вътрешните работи го направихме на 120 лева. С 90 лева успяхме да увеличим порциона на служителите, това са пари, които се получават, които са необлагаеми, това е чиста сума и аз съм убеден, че и в момента министър Радев, съгласувано с министър Горанов ще търсят възможности от наличния бюджет да се намери някакъв ресурс, но това, което в момента предстои е дебатът, който ще бъде воден за проектобюджета за 2018 година и съм убеден, че там също ще се търсят възможности, защото бюджетът е бюджет, който трябва да удовлетвори всички секторни политики. Макар, че основният приоритет на управленската ни програма това е образованието, защото чрез образованието имаме да решаваме и други проблеми, които в момента има пред обществото. Това е как да интегрираме малцинствата, защото, знаете, че основната част, която сме заложили в управленската си програма, това е да могат всички деца да получат образование.

-Това с интегрирането на малцинствата, на фона на случката в Асеновград не изглежда никак лесна задача. Ще ви помоля, но наистина за едно изречение. Коментарът ви за това, което се случи в Асеновград, адекватно ли действаха органите на реда?

- Органите на реда действаха адекватно, един криминален акт, който, за голямо съжаление създаде голяма възможност за много протести, които надявам се, че няма да ескалират, за да създаде по-сериозен проблем.

- За днес е предвиден най-големия протест.

-Искам само да кажа, че за решаването на тези проблеми отношение имат всички български институции – изпълнителна, местна, законодателна, дори тук мога да кажа, че силна роля играе и неправителственият сектор и в не малко от случаите съм участвал в подобни инициативи, когато неправителственият сектор участва активно за интегрирането и дава възможност на тези малцинства да получат своята удовлетвореност, както в професионален, и в личен план.

Пред Българското национално радио 

http://epicenter.bg/article/tsvetanov/131235/11/34

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!