Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румяна Коларова: Президентът си повярва, че разполага с неограничена власт

"Ако президентът Румен Радев имаше повече власт, щяхме да сме свидетели на челен сблъсък между него и премиера Бойко Борисов", каза пред БНТ Румяна Коларова и поясни че по ключови въпроси техните позиции са диаметрално противоположни. Според социолога държавният ни глава си е създал илюзията, че разполага с много власт покрай назначения от него служебен кабинет и липсата на парламент в този момент по конституция. По думите й, тази му илюзия поставя държавата в конфузни ситуации като тази по време на българското председателство на ЕС да покани Владимир Путин – руският президент, който е най-силният деструктивен фактор за евроинтеграцията.

Румяна Коларова каза, че благодарение на действията си само за два месеца Румен Радев е изгубил 14 пункта от подкрепата си. Тя допълни още, че това е първият и единствен президент, който си е позволил да не уважи откриването на новия парламент с приветствена реч. А това е недопустимо за една парламентарна република, смята социологът.

"Политиците непрекъснато злоупотребяват със съдебната система", каза Румяна Коларова по повод на скандала с НДК. Тя подчерта, че ремонтът на сградата е политически въпрос, но отговорността за това се прехвърля на съдебната система като на последна инстанция. “Трябва обаче да се носи управленска и политическа отговорност преди това”, категорична беше Румяна Коларова.

Според нея най-тежкият проблем на съдебната ни система е управленската безпомощност на Висшия съдебен съвет, макар че фокусът обикновено се насочва към политическите й зависимости. “Не е случайно, че този модел на съдебна система, който го има и в Италия, доведе до институциализиране на мафията”, изтъкна Румяна Коларова.

Що се отнася до етническото напрежение в Асеновград, на което трети ден ставаме свидетели, Румяна Коларова коментира, че ставащото в града е проявление на тежки дефицити в много сфери. “Крайно време е да спрем да решаваме кризи и да започнем да си подреждаме държавата – да управляваме България така, че тя да се превърне в богато общество”, призова тя.

http://www.faktor.bg/bg/articles/rumyana-kolarova-prezidenat-si-povyarva-che-razpolaga-s-neogranichena-vlast 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!