Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Министър Петкова: Иван Иванов е най-добрият председател на КЕВР

Иван Иванов е най-добрият председател на КЕВР, той е изключителен професионалист. КЕВР вече е независим орган. Това каза в ефира на Канал 3 министърът на енергетиката Теменужка Петкова, относно вероятна смяна на ръководството в Комисията за енергийно и водно регулиране.

"АЕЦ "Белене" е нотифициран от Европейската комисия. Близо 3 милиарда са вкарани в проекта. През годините в АЕЦ "Белене" са потънали много сериозни ресурси. Правителството има своя план. Компанията "Росатом" заяви, че ще участва в проекта, ако успеем да намерим стратегически инвеститор. Правим анализ на всички активи и пасиви. Трябва да бъдат защитени интересите на страната. БАН подготвя анализ за използването на оборудването на АЕЦ "Белене", допълни Петкова.

По думите й това какъв ще бъде финансовият дял на държавата към проекта - ще се разбере по-късно, на следващ етап.  

"Държавата няма как да се ангажира с финансирането на проекта сама. Струва над 20 милиарда лева – държавата няма такъв ресурс.  Няма да бъдат дългосрочни договорите за изкупуването на електрическа енергия, с пълната либерализация на пазара това няма как да се случи. Намерението е да запазим ключовото място на България като транзитьор на природен газ и да диверсифицираме своите източници и маршрути.  Не подкрепяме наличието на много скорости в Европа. Българските граждани трябва да са спокойни, стремим се към либерализация, което ще доведе до конкуренция и до по-добри условия за потребителите", уточни министърът на енергетиката.

Теменужка Петкова коментира и документа на ЕК за спирането на горивните инсталации в "Марица-Изток".

"Това е изпитание за българската енергетика. Това е повече от 40% от производството на електрическа енергия, което много трудно може да се компенсира в рамките на 1, 2, 3, 5, дори 10 години, но ще успеем да се справим. Българската енергийна система няма как да се справи без тези основни базови мощности. Най-доброто решение е деругация на този документ, който все още не е приет", уточни Петкова.  

Енергийният министър поясни, че предстои документът да бъде приет от Европейския съвет и след това да влезе в сила.  

"Имаме 6 месеца в които всяка една голяма горивна инсталация трябва да представи пред Изпълнителната агенция по околната среда и МОСВ своя анализ, който да покаже какви разходи ще бъдат извършени според новите изисквания и, ако нарушават в пъти ефекта за екологията, тогава можем да искаме деругация на тези завишени стойности.  Деругацията може да бъде безсрочна и за определен период от време, ще се борим за безсрочна. Няма конспиративни действия от страна на Брюксел, с цел България да не изгради нова ядрена мощност", категоричен бе енргийният министър Теменужка Петкова. 

http://www.faktor.bg/bg/articles/ikonomika/biznes/ministar-petkova-ivan-ivanov-e-nay-dobriyat-predsedatel-na-kevr 

КЕВР с ново ограбване на българите: От днес вдигат цените на ток, парно и газ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!