Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Няма такава държава! Телефон 112 е без техническа поддръжка от 2015г., Бъчварова знаела, но си траела

Спешният телефон 112 с нарушени основни функционалности, което поставя в риск живота и здравето на гражданите, изпаднали в беда, а в случаите на природни бедствия, терористични заплахи или други кризисни ситуации се явява и заплаха за националната сигурност.

Това е констатацията на специалистите, което е основание за ускорената необходимост за изваждане на системата за спешни повиквания 112 от бедственото положение, в което се намира.

Оказва се още, че телефон 112 е без техническа поддръжка от 25 април 2015 г., а проведената процедура по осигуряването на следгаранционни ремонти дейности е била прекратена.

Още през април 2016 г. тогавашната вътрешна министърка Румяна Бъчварова призна за сериозните проблеми със спешния телефон, но не предприе нищо за решаването му. Тогава по време на парламентарен контрол тя потвърди, че системата не функционира нормално, като го отдаде на проблеми със софтуера. За всички неуредици министърката обвини фирмите, които са отговаряли за производството и поддръжката на телефон 112, като обеща, че нередностите ще се отстранят веднага. Въпреки заявките на Бъчварова и днес проблемът със спешния номер продлъжава, признаха от МВР.

Оттам уточняват, че ще похарчат 13 млн. лв., за да отстранят дефектите на системата.

RNS 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!