Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Д-р Калоян Методиев: Обидно ми е това, което се тиражира в македонските медии за България

Д-р Калоян Методиев, политолог и университетски преподавател в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин във връзка с посещението на македонския премиер Зоран Заев и предстоящото подписване на 2 август на Договора за добросъседство между България и Македония.

- Д-р Методиев, като политически анализатор и наблюдател като какво определяте посещението на Зоран Заев в България и може ли да кажем, че това бе позитивна стъпка в българо-македонските отношения?

- Определям го като прекалено фанфарно и превъзбудено, и то от българска страна. Бих предпочел по-сдържан подход от управляващите, предвид горчивия опит, който имаме с по-голямата част от македонския политически елит. Заев трябва да докаже намеренията си. Така че е много е рано за определението „историческо“, което се лансира ударно. Реално чухме само пожелания.

- На 2 август се очаква да бъде подписан Договор за добросъседство между България и Македония. Каква е неговата цел според Вас?

- Предполагам „добросъседство“. Все още текстът не е публичен и затова има много спекулации около съдържанието му. В македонските медии го наричат „Договорът за празниците“. Тоест нещо за обща история, езици, идентичност, вероятно клаузи в този дух. Има спорни точки, които бавят подписването му вече 8 години. Надявам се скоро да се запознаем с текста.

- В Македония реакцията от посещението на Заев в България бе основно положителна, като се обобщава, че става въпрос за значима визита, особено по отношение на обещаната помощ от страна на България за евроатлантическите интеграционни процеси на Македония. Не липсват обаче и такива, които окачествиха поведението на Заев в София като предателство спрямо македонските интереси. На какво се дължат различните послания от нашата съседка и кое Вие сте по-склонен да подкрепите?

- На дълбокото разделение в тамошното общество. Обидно ми стана като четох и слушах в определени македонски медии какво се говори и тиражира за нас българите. Никой не си е позволявал да ни обижда така – татари, монголи, тракийци, без идентичност, перфидни и много други. Не заслужаваме такова отношение. Мисля, че трябва да се намери начин тези, които го правят, да бъдат наказани. Аз съм за това да помогнем на Македония за членство в НАТО и ЕС, но с ясна насрещна атестация.

- На официалната си страница ВМРО-ДПМНЕ публикува декларация на доскорошния председател на македонския парламент Трайко Веляновски, според която македонският народ иска преглед на съдържанието на договора за добросъседство, който Заев се е съгласил да подпише, а партията иска преглед на това, което премиерът е договорил при посещението си в София. Въпросът е: какво цели чрез декларацията ВМРО-ДПМНЕ – да омаловажи постигнатото от разговорите в София или да предизвика националистическо напрежение в Македония?

- Иска да дестабилизира Заев. Антибългарската кампания в случая донякъде е и инструмент за това. През есента идват местните избори и те се очертават като мътни и кървави. За Груевски е въпрос на оцеляване да ги спечели и това правителство да си ходи. В този смисъл няма да се подбират средствата. Национализмът, македонизмът, антикизацията, мисля, че това беше термина, са му единствените козове. А и Заев още не е предприел конкретни стъпки за изправяне на виновните за корупция и злоупотреби с власт пред съда, което може да доведе до разочарование от него.

- В София Зоран Заев каза, че голяма част от историята на двете страни е обща и че в македонските учебници ще бъде променено това, което не е в новия дух на сътрудничество между двете държави. Едно от изданията в Македония „Република“ нарече това изявление „опасно“. Защо да е опасно и възможна ли е наистина промяна в учебните материали?

- Защото през учебниците се гради всяко ново поколение. Политиката за младежта е за десетилетия напред. Да видим дали ще успее, защото виждате, че антибългарската истерия от последните дни е наистина сериозна. Този път българската страна трябва да вярва само на конкретни стъпки и реални действия.

- Може ли да се каже, че Заев осъзнава, че България е единствената врата на Македония към НАТО и ЕС и затова променя драстично политиката и поведението си спрямо нас?

- За него е единствен шанс за политическо оцеляване. Векторът НАТО и ЕС е вратата към изхода за Заев и Македония. Опасявам се, че всичко, което се прави в двустранните отношения, е подчинено на тези прагматични цели, а не на осъзнаване на истината, на искреност или симпатии. Интуицията и опитът ми казват, че се предоверяваме и трябва да сме внимателни. Много пъти ни лъгаха. Социалдемократите са създадени като отрицание на българското и сегашното им „прераждане“ ме кара да съм предпазлив. Затова в началото казах, че фанфарите са излишни и опасни. Трябва конкретни стъпки и жестове. Като например правителството да нареди да спре тормозът над българските дипломати там.

- Какво очаквате да се случи в идните месеци с оглед на това, че бе решено двустранно празнуване на избухването на Илинденско-Преображенското въстание на 2 август на Мечи камък над Крушево. Как ще посрещнат нашия премиер там?

- Да видим дали ще отиде. Ако ВМРО-ДПМНЕ подготвят някакви панаири и провокации, нищо чудно той да се откаже. Историческите сюжети, включително чествания, паметници и т.н., ги предпочитам в университета, в политиката ме интересува българските стоки да се продават в Македония, туристически да се преливаме, студентите им да учат тук, да има влак и магистрала между двете страни, енергийни трасета, да спре кампанията срещу нас, да има български книжарници и телевизии там и т.н. Стане ли това ще се реши и останалото. През доходи и икономика ще мине конвергенцията.

- Популярна теза, която лансира ВМРО – ДПМНЕ е, че България натрапва договор, който ще унищожи македонската национална самоличност. Така ли е наистина?

- Не. Просто ВМРО – ДПМНЕ, в безсилието си да реши каквито и да е било проблеми на Македония, се концентрира в търсенето на външни врагове – в случая България и Гърция. Те тръгнаха буквално на един процес на сатанизация и отрицание на всичко, което идва от тези две държави. Смятам, че думите им по никакъв начин не трябва да бъдат взимани на сериозно и да им се обръща внимание.

Ливия НИНОВА

http://epicenter.bg/article/D-r-Kaloyan-Metodiev-/130783/11/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!