Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Уж еднакво бедни, а румънците дръпнаха с 27% по-високи доходи

На север парламентът гласува драстично увеличение на заплатите на лекари и учители - около 5000 лв. до 2019 г.

Ето един друг румънски модел, извън правосъдния – жителите на северната ни съседка вече получават с 27% по-високи средни доходи от българите, показват данни на Евростат. 

Само за последната година доходите в Румъния са се увеличили с над 14%, а долната камара на румънския парламент гласува драстично увеличение на заплатите на лекарите и учителите до 2019 г., като лекарските заплати се очаква да се удвоят и да стигнат 5000 лв. за шеф на отделение, съобщава Би Ти Ви. 

Така румънците убедително печелят битката за предпоследното място за размер на заплатите сред 28-те членки на ЕС. И все повече се доближават до централноевропейските страни, докато се откъсват от България. 

1419 лв. е средната брутна заплата в 19-милионна Румъния към юни 2017 г. срещу 1034 за най-бедния член на ЕС.

След облагане в джоба на румънците влизат чисто 1020 лева, а след данъци заплата у нас е 807 лева.

И в България, и в Румъния най-високи са доходите в IT сектора. Румънците, които работят в сферата на информационните технологии, печелят средно по 3250 лв. преди облагане, срещу 2159 лв. у нас.

Голямата разлика в средните доходи в двете съседки идва от големия брой румънци, заети в индустрията. Работещите в този сектор получават средно по 2600 лв. месечна заплата на север срещу 1647 в България.

Заетите в банковия сектор, пенсионното осигуряване и застраховането в Румъния взимат 2427 лв. - срещу 1612 у нас.

Стартовата заплата на румънски учител е 841 лв., като правителството се ангажира да увеличи възнагражденията на младите учители до 1372 лв. през 2022 г.

За начало на кариерата си учителите у нас получават 660 лева. Нашето правителство обеща да вдигне стартовата им заплата с 15% още от септември и тя да стане 759 лв. преди облагане с данъци.

Съществена е разликата в базовото възнаграждението на лекарите у нас и в Румъния – 1956 лв. месечно там срещу 1000 лв. тук.

Икономическият експерт Мика Зайкова смята, че Румъния има 1,5 пъти по-голям ръст на БВП от нашия заради борбата с корупцията.

„Там има приток на инвестиции, защото има бизнес климат за инвестиции. Те правят реални стъпки за справяне с корупцията, контрабандата и сивата икономика, а ние правим мимикрия, първо на реформи, второ - на борба с корупция”, коментира Зайкова.
"В Румъния има около 6 пъти повече чужди инвестиции, отколкото в България", отбелязва и икономистът Кольо Парамов.
И посочи доверието на големите инвеститори в Румъния като основна причина за повишаването на заплатите - в момента България инкасира чужди инвестиции от 100 млн. евро на месец, а в годишен план - около 1,1 – 1,2 милиарда.

"Страната ни се нуждае минимум от 4 пъти повече чужди инвестиции", коментира Парамов
И зачекна любимата си икономическа дъвка -  вредата от валутния борд:

„Вторият проблем е валутният борд. Ние имаме лошо парично неравновесие, което в момента блокира цялото развитие на България”, преповтори вечната си теза Парамов.

https://clubz.bg/55453-uj_ednakvo_bedni_a_rumyncite_drypnaha_s_27_po_visoki_dohodi 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!