Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цветанов: Президентът потъпка Конституцията! Трябва да се осъди поведението на Радев в Свищов

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов излезе с остра декларация срещу президента Румен Радев от трибуната на Народното събрание. Поводът бяха честванията в Свищов на 140-годишнина от неговото освобождение. На среща при кмета на града, организирана от президентството, не били допуснати народни представители. Включително и лидерът на БСП Корнелия Нинова, изтъкна Цветанов. И призова от трибуната да се осъди поведението на президента. Според Цветан Цветанов държавният глава ще намери начин да се извини.

Зам.-шефът на ГЕРБ намеси в декларацията си и сделката за новите изтребители и парламентарната анкетна комисия, която от управляващата партия искат да се създаде по темата.

„Вчера най-странното беше, че не пуснаха на срещата депутатите от БСП и председателя на партията Корнелия Нинова. Президентът потъпка Конституцията и ми вмени думи, които никога не съм казал, че Швеция е корумпирана държава. Искам да заявя категорично - никога и по никакъв повод не съм споменавал името на държава по време на пресконференцията във Велико Търново", заяви Цветанов.

Той припомни текста от конституцията, че президентът е държавен глава и олицетворява единството на нацията. И попита риторично от трибуната: "С кое си действие президентът изпълни с функционална компетентност и съдържание президентската институция във вчерашния ден!"

Народни представители били лишени от възможността да присъстват на работна среща под домакинството на президента.

„При избирането си президентът каза, че ще бъде президент на всички българи. Ако приемем, че президентът на страната е имал конфиденциален разговор с кмета на общината и с ръководството на общината, можем да приемем за нормално да не бъдат допуснати депутатите. Но на срещата присъстват представители на президентската институция, включително началникът на кабинета Иво Христов, който не притежава достъп до квалифицирана информация“, каза Цветанов. И изтъкна, че е трябвало да се покаже единство в такива празнични дни.

Цветанов припомни упреците към президента Росен Плевнелиев по време на кампанията за президентския вот – че разделял нацията.

Подобни срещи не са семейно частно парти, а празник на цялата общественост, изтъкна Цветанов. И каза, че предишните държавни глави – д-р Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов не са допуснали подобно поведение.

Цветанов припомни пресконференцията, която дадоха в неделя народните представители от ГЕРБ във Велико Търново. Поводът бе парламентарната анкетна комисия, която трябва да разследва закупуването на самолети за армията.

„Ние не споменахме там нито една фирма. Но един час по-късно президентът на страната ми вмени думи, които никога не съм изричал. И обвини мен, че съм казал, че Швеция е корумпирана държава“, каза Цветанов. Той обясни, че снощи в Свищов търсил Румен Радев, за да пита защо народни представители не са допуснати на срещата при кмета, но държавният глава не отговорил. Неговият сътрудник г-н Копринков заявил, че това е решение на президентската институция.

„Като народни представители, които трябва да вземат решение за харченето на 1,5 млрд. лв. сме длъжни да подлагаме на парламентарен контрол всичко, което е свързани с това. Призовавам президентската институция да прочете конституция“, каза Цветанов. И напомни, че в чл. 1 е записано, че България е президентска република.

„Трябва да осъдим тази постъпка на президента, защото той е в началото на мандата си. Предстои ни и важното председателство, а разделението не допринася за решаването на проблемите“, изтъкна Цветанов.

http://epicenter.bg/article/Tsvetan-Tsvetanov-s-gnevna-deklaratsiya-sreshtu-prezidenta-Radev-/130974/2/48 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!