Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов пред полицаите: Задължиха ме да купувам „Грипен“ и за вас няма пари за заплати – Нинова скочи на ГЕРБ: Излъгаха полицаите и военните за заплатите!

Ако не бях дошъл аз, да спра безумието на Драго Стойнев, да проуча реактор за „Козлодуй“ за още 10 млрд. лв., с кой щяхте да си говорите?, попита Борисов служителите на МВР

Премиерът Бойко Борисов обясни защо държавният бюджет не може да си позволи допълнителни средства за увеличаване на заплатите на служителите на МВР. На днешното заседание на ръководството на вътрешното министерство, с участието на главния прокурор Сотир Цацаров и шефове от ДАНС, министър – председателят се оправда и със „стари дългове“ наследени от кабинета на Тройната коалиция и служебното правителство на Огнян Герджиков.

Коментарът на премиера беше по повод намеренията на синдикатите към МВР да излязат на протест с искания за увеличение на заплатите, нови униформи, както и месечното им възнаграждение да се обвърже с увеличението на минималната работна заплата.

Според него, причината да няма по-високи заплати са проваленият проект за АЕЦ „Белене“, фалитът на КТБ и купуването на нови изтребители „Грипен“. „Миналата година, скъпи мои, благодарение на това безумие „Белене“, вместо да ви дам за униформи и заплати, за Москва заминаха 1.3 млрд. живи лева. Ако не бях дошъл аз, да спра безумието на Драго Стойнев, да проуча реактор за „Козлодуй“ за още 10 млрд. лв., с кой щяхте да си говорите? Общо миналата година 2.5 млрд. заминаха за американските централи. Платихме 3.6 млрд. живи пари за КТБ. И службите, и всички други имат вина. Я сметнете как ще изглежда МВР, ако не сме платили тези пари“, каза Бойко Борисов.

Той изрази готовност да повиши заплатите, но го били задължили да плати за сделката изтребителите, която беше заложена в мандата на правителството "Борисов 2". Без да уточни, че средствата по сделката вероятно ще бъдат разсрочени за няколко години напред, Борисов обясни, трябва да "даде" пари и за фрегати: „Искам да повиша и вашите заплати, искам на военните да повиша. Само че ме задължиха да купувам "Грипени"-и на последното заседание на МС, 800 млн. лв. за фрегати. Кой по-първо да стачкува? Явно сме призвани само да събираме пари и да се разплащаме за чуждите грехове. По-добре от нас, никой не го прави, защото досега никой не плаща“.

Борисов заяви, че не иска да чува оправдания за това, че нямало средства за гориво на автомобилите в МВР. Когато приключил лимитът, той щял да доплати: „Стигнах до извода, че не трябва да има лимит. Разбира се, да не се мине до другата крайност да почнете да крадете бензина и нафтата. Средно 123 км минава на ден един патрул. Колкото пари допълнително изразходите, както направих с ин-витрото, директорите носят отговорност за маршрутите, ще ви го платя отгоре. Думата нямаме пари за бензин или нафта, не искам да я чувам. Най-голямата сметка, която направих са още 4-5 млн. лв. на година.

http://epicenter.bg/

Корнелия Нинова скочи на ГЕРБ: Излъгаха полицаите и военните за заплатите!

Председателят на БСП Корнелия Нинова разкритикува остро премиера Бойко Борисов, който на днешното национално съвещание на ГЕРБ заяви, че няма как да се увеличат заплатите на полицаите, защото държавата трябвало да плаща стари дългове за АЕЦ "Белене", за КТБ и нови за изтребителите "Грипен" .

"Борисов днес обяснява, че плаща дългове и за това няма пари за заплати на полицаите. Къде тогава му е излишъкът, с който толкова много се хвали? Да се види доклада какъв е и да си свърши работата, да не се загубят пари по проекти. Третият аргумент е предизборната програма на ГЕРБ - там пише, че ще осигурят 6000 полицаи, а сега обясняват, че трябва съкращения и не си изпълняват програмата“, обяви Корнелия Нинова на пресконференция в централата на БСП.

„КСНС при президента Румен Радев постигна съгласие, че ще има увеличение на заплатите, но явно е било само привидно. Вие тогава, обърна се тя към медиите, помните, че само аз изразих съмнение,че това може да се случи. Обещаха план за попълване на недостига от хора до 30 юни, а това е след 2 дни. Ето, че днес правителството обясни на полицаите, че това няма как да стане. Тогава само залъгаха служителите на МВР и отбраната“, категорична бе тя.

Корнелия Нинова смята, че служителите на реда имат право да стачкуват, защото са били подведени от коалиционното правителство на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. „Затова полицаите имат основание да стачкуват. 600 лв. заплата, 5 години една униформа - с една дреха на улицата 5 години. Как ще пазят сигурността? ГЕРБ трябва да си изпълнят предизборните обещания", обяви Нинова.

Тя обясни, че не вижда как ще работи временната парламентарна комисия за президента Румен Радев, която трябва да разследва решението за новите самолети.

"Комисията, която е разгледала офертите, е назначена от кабинета "Борисов 2". Как го виждате правителството "Борисов 3" да разследва предния кабинет. Миналата седмица министър-председателят каза в Брюксел пред премиера на Швеция, че започват преговори с "Грипен". А няколко дни по-късно вече тази сделка искат да я разследват и правят анкетни комисии. Какво се е случило за тези няколко дни? Имам предположение - изказването на президента Радев, че правителството няма воля да се бори с корупцията, което аз подкрепих, е провокирало тази реакция на ГЕРБ", подчерта Корнелия Нинова.

"Тази анкетна комисия е продиктувана от страха, че президентът Радев има волята, а БСП ще му даде парламентарната подкрепа да се бори с корупцията по високите етажи на властта и то за години назад", обяви лидерът на социалистите.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!