Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гърми нов скандал! Цветанов заподозря президента Радев във висша корупционна схема, сам решавал за „Грипен“!


„Президентът Румен Paдeв e зaщитил peшeниeтo зa кyпyвaнe нa швeдcки изтpeбитeли.“  Това заяви на извънредна пресконференция в централата на партията зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. От управляващата партия нападнаха остро държавния глава, като го заподозряха във „висша корупционна схема“ за сделката със самолетите.

Eднa oт тeмитe, кoятo кoмeнтиpaт той и депутатът и председател на правната комисия в парламента Данаил Кирилов  e зa пpoзpaчнocттa пpи избopa нa зaкyпyвaнe нa изтpeбитeли „Гpипeн“.

Цветанов отправи директен упрек към президента Радев, че е напълно възможно да има „висша корупционна схема, осъществена от най-високо политическо ниво„. „Май влизаме в схемата „Крадецът вика: Дръжте крадеца“… Имаме вече достатъчно съмнения от медиите и публикациите, че президентът Радев е защитил решението за закупуването на шведски изтребители и то във време, когато нямаше решение на правителството. Как се стигна до този извод? И има ли информация, необработена и дисквалифицирала един от участниците служебно, а не по критериите на прозрачността? Убеден съм, че ще имаме пълно съдействие на участниците в този процес и на заседанието на временната комисия, създадена по случая, ще се разбере истината за харченето на милиарди левове за превъоръжаването на българската армия. Но във всички положения няма да допуснем заиграване със сигурността на страната. Защото до 2012 г. господин Радев имаше друга позиция. И как така изводът вече е съвсем различен?“, попита Цветан Цветанов.

Зам.-предсеателят на ГЕРБ продължи: „И само да напомня на БСП – политическа партия ГЕРБ не е участвала в приватизацията. И ако това, което се декларира, ще бъде подплатено с дела, ние ще се радваме за това, което се говори за тях, защото ние отдавна сме заявили своята политическа подкрепа. Затова благодарим на БСП за припознаването на секторните политики, които съм убеден, че ще очертаят стабилността на страната“.

„Ние не споделяме твърдението, афиширано от президента и представителите на БСП за наличието на корупция. Антикорупционният закон бе разгледан на второ четене, но тогава ние и Реформаторите бяхме блокирани и не успяхме да довършим работата си по антикорупционното законодателство. Още тогава обяснихме, че новият единен антикорупционен орган трябва да се базира на основата на вече съществуващ такъв орган – а именно Комисията по отнемане на незаконно придобитото имущество. Тогава, в рамките на 43-то народно събрание ние не успяхме да разгледаме антикорупционния закон, но го продължихме в предизборната си програма“, заяви на свой ред депутатът Данаил Кирилов.

Той изтъкна, че поради това партия ГЕРБ е получила упреци, че не е имало обществен дебат по тази тема. „Затова ние предложихме тази процедура да стартира от Министерството на правосъдието (МП), с включени представители на абсолютно всички институции. Срокът, поет от МП, е началото на септември – законопроектът с всички становища и предложения да бъде представен за разглеждане от Министерски съвет и в средата на септември да влезе в парламента. Така че ние следваме графика, така, както бе установен от нашия лидер и до края на тази календарна година ще имаме резултат във всички законодателни фази и обнародван Закон за борба с корупцията“, посочи шефът на правната комисия.

„Аз искам да благодаря на председателя на БСП Корнелия Нинова, които припознават в своята позиция нашата управленска програма“, заяви на свой ред зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Искам да благодаря и за заявената им политическа воля – която не чувахме през последните две години. Думите на уважаваната госпожа Корнелия Нинова и упрекът й към господин Борисов, ще коментирам така – управленската ни програма ще намери своето решение и приложение в 4-годишния ни мандат. А за това, което се твърди, че премиерът не се съобразява с парламентаризма, ще заявя: премиерът направи всичко възможно по председателството на ЕС Деница Златева да остане в сегашния парламент и госпожа Нинова да остане в председателството на парламента. На уважаваната госпожа Корнелия Нинова и уважавания президент Радев – заявяваме, че България е парламентарна република и ние ще използваме всички методи борбата с корупцията да бъде на най-високото ниво в управлението на държавата. Имаме политическо решение, съгласувано с председателят ни Бойко Борисов и коалиционните ни партньори за създаването на анкетна комисия за създаването на финансов ресурс за превъоръжаването на българската армия“, категоричен бе председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

В пресконференцията участва и бившият шеф на генщаба ген. Константин Попов,  сега председателя на парламентарната Комисия по отбрана и народен представител от ГЕРБ, който взе отношение по темата с изтребителите. „Ще предложим да се създаде временна комисия, която да се запознае с всички факти и резултатите от дейността по придобиване на нов боен самолет“. 

По думите му не трябва да се губи време за отговор на въпроси, когато този парламент ще ратифицира конкретният договор. Той поясни, че целта е откритост, прозрачност и яснота за вземането на едно такова решение. Ген Попов заяви, че според ГЕРБ всички парламентарни групи трябва да са наясно за какво ще се харчат средствата. Според него, ако не се направи това, Народното събрание може да бъде обвинено, че стои настрани от процесите.

ЕПИЦЕНТЪР

http://epicenter.bg/article/Tsvetanov–Prezidentat-e-zashtitil-reshenieto-za-zakupuvane-na-shvedski-iztrebiteli–na-zhivo-/130775/2/48

http://onovini.com/ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!