Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Да развенчаем част от митовете за МВР

В последните седмици се говори много за МВР. Независимо дали ще е покрай срещата на Консултативния съвет за национална сигурност, предстоящото председателство на Съвета на ЕС, мерките за повишаване на пътната безопасност, откриването на летния сезон и командироването на служителите, миграционната криза или поредният ограбен възрастен човек.

Много често критикуваме ведомството и служителите и си задаваме въпроса „Къде отиват тези повече от 1 млр. лева, които се харчат за сигурност?“ Ние също критикуваме много неща свързани с управлението на МВР  и си задаваме този въпрос, но преди това искаме да разбием някои митове и стереотипи за МВР:

Мит № 1: В МВР работят над 60 000 души

Заетите в МВР към 31.12.2016 г. са 45 417 души, а вакантните места са 5330, което е 11% общия щат. В последните 6 години, броят на работещите в МВР е намалял с  близо 12 000 души. В голямата си част това е в резултат на множеството експерименти и „реформи“ на различни правителства, които имаха за цел да се „оптимизира“ работата на министерството. За съжаление, тези реформи доведоха до няколко големи вълни на напускане на системата ( на квалифицирани служители) и превърнаха работата  в МВР в несигурна и нежелана.

Мит № 2: България е страната с най-голям брой полицаи на 1000 души в Европа

Общият брой на работещи в МВР, които имат полицейски правомощия е около 25 000 души. В този брой влизат както работещите в национална полиция (охранителна и криминална), така и гранична полиция, жандармерия, контрол на автомобилния транспорт и др.в т.ч. лицата на ръководни длъжности – директори на СДВР/ОДМВР, началници на РУ и др.  Това означава, че на 1000 души население се падат около 3,6 лица с полицейски правомощия, което не е идентично с полицаи.

Мит № 3:  Полицията бие

В периода 2010-2016 г. има подадени над 1000 сигнала от граждани за превишаване на полицейските правомощия, като след последващо разследване се е оказва, че едва 10% от тези сигнали са основателни. Наложени са дисциплинарни наказания на всички полицаи, превишили служебните си правомощия.

Мит № 4: МВР = ПОЛИЦИЯ

В МВР работят над 7 500 души в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, а освен това част от структурата на Министерството са дирекциите „Български документи за самоличност“, „Национална система  – 112“, Академия на МВР, Институт по криминалистика, Медицински институт – МВР и др.

Мит № 5:  Заплатите в МВР са високи

Стартовата заплата на полицай, пожарникар, спасител и на всички, работещи на терен е 617 лева, която е със 157 лева повече от минималната работна заплата. В допълнение, започващите работа в МВР получават ваучери за храна в размер на 120 лева. Възнаграждението, което получава полицай, работещ на терен с 20 годишен трудов стаж  е под 1000 лева, като това включва всички социални плащания.

Мит № 6: Работещите в МВР са мързеливи

Към 31 декември 2016 г., неизползваният от служителите в МВР отпуск е 923 291 дни. Това е отпуск, който не е ползван не защото служителите не са имали желание, а поради големия брой незаети места и липсата на такива, които да ги заместят.

Мит № 7: Работещите в МВР са корумпирани

Със сигурност има такива, които вземат подкуп, но има и такива, които не само отказват такъв, но и осъждат тези, които са направили подобно предложение.

Мит № 8: Работещите в МВР са неграмотни

Случаят „Ханку Брат“ е емблематичен за МВР, но за съжаление в това ведомство протичат идентични процеси като тези, които протичат в българското общество.

Вместо заключение: МВР не е изолирана структура и всички положителни и отрицателни тенденции в българското общество се отразяват и в министерството. Това, което ние като граждани е важно да направим  е да сме информирани, да се интересуваме и да започнем да говорим за МВР и сигурността ни с факти, а не с митове.

Фондация „Общество и сигурност“ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!