Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Скандално! Путин към Георге Иванов: Писмеността дойде при нас от македонската земя

Снимка: kremlin.ru

"Вие пристигнахте в Русия в необичаен ден и по необичаен повод - за връчването на наградата на фондация "За единство на православните народи". Днес в Русия е тържествен ден - Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас именно от македонската земя. Искам да ви поздравя с тази награда". Това заяви руският президент Владимир Путин на македонския си колега Георге Иванов при срещата им в Кремъл, съобщи официалният сайт на държавния глава на Руската федерация.

Изявлението на руския президент е доста изненадващо. Досега той винаги е подчертавал, че България е дала на Русия азбуката. През 2015 г. Владимир Путин заяви:

"Ние имаме много общи неща с България. Близки сме по род, език, култура, ценности, традиции и т.н. Ние сме им дали свобода, те са ни дали азбука."

Македонският президент е в Москва, където патриарх Кирил му връчи наградата на фондацията "Единство на православните народи" на името на бившия патриарх Алексий ІІ.

Двамата президенти обсъдиха по-нататъшното развитие на двустранните отношения и обмениха мнения по актуални теми, преди всичко за ситуацията на Балканите.

"Във връзка с това, което споменах, нас ни свързват особени отношения. Много ми е приятно да отбележа, че днес отношенията между Русия и Македония се развиват и, слава Богу, има позитивно раздвижване в икономическата сфера."

Руският президент отбеляза, че Москва внимателно следи случващото се в Македония и желае успех в решаването на вътрешнополитическата ситуация в съответствие с Конституцията и по демократичен начин. Путин изрази увереност, че опитът, влиянието и авторитетът на Иванов ще помогнат за това.

От своя страна Георге Иванов отбеляза, че за него е голяма чест да бъде в Кремъл в този ден:

"Както казахте, символиката на тази визита е наистина голяма: днес почитаме паметта на всеславянските просветители и свети братя Кирил и Методий, които са наши духовни учители."

"Сърдечно ви благодаря за поздравите по случай наградата. Тя има голямо значение за мен лично като президент, но и за цялата наша страна. За нас тя е още по-важна, защото е пирсъдена за 2016 г., когато ние отбелязахме 1100-годишнината от кончината на свети Климент Охридски, нашия най-известен светец и най-добър ученик на светите братя Кирил и Методий," каза Иванов.

"Независимо от това, че са изминали толкова много векове - над 1000 години, ние свято тачим паметта на светите братя Кирил и Методий и техния ученик свети Климент. У нас народът казва, че човещк умира не когато го погребат, а когато го забравят. Това е нашата обща памет за нашите просветители Кирил и Методий. И това действително ни дава надежда за съхранение на тяхното учение и надежда за бъдещето", завърши Георге Иванов.

Руският патриарх Кирил по-рано връчи на Иванов наградата, носеща името на бившия патриарх Алексий Втори. Македонският президент бе удостоен с високото отличие заради неговите усилия по задълбочаването на единството на православните народи, утвърждаването на християнските ценности в обществото и за други заслуги.

http://epicenter.bg

Вова Стойчев: Та не разбрах кое е скандалното?!? Права е г жа Качулева. У нас хора с претенции дори днес пишат, без да мислят! Путин е визирал откъде идва в Русия славянското четмо и писмо. За Киевска Рус то тръгва от школата на Климент Охридски в град Охрид, който се намира в пределите на днешна Македония. Путин не обсъжда произхода на езика и писмеността, а мястото от където тръгват възпитаниците на Охридската школа.

Мария Качулева: Авторът на тази статия не е помислил преди да пише глупости,които нагнетяват напрежение. Путин прекалено точно е определил откъде идва в Русия славянското четмо и писмо,но не е казал ,че това е македонската азбука на македонския език ,защото е достатъчно интелигентен за да знае,че такава азбука и такъв език няма .Путин мисли преди да говори за разлика от българските политици или в този случай журналисти.Славянското четмо и писмо за Киевска Рус,а оттам и за цялата бъдеща империя Русия ,не тръгва от Плиска или Патлейна,защото по онова време там няма кой да го стори ,а тръгва от школата на Климент Охридски в град Охрид.А той се намира в пределите на днешна Македония,нали? И за случая няма значение,че тогава това са били български земи,загубени поради редица грешки. И Путин не обсъжда с Георге Груевски произхода на езика и писмеността,а началната точка,мястото от където тръгват възпитаниците на Охридската школа.

Манчев: Това ласкателство към македонския президент е разбираемо. Поради същата променена доктрина на Русия спрямо нас и при това с основание. Изказването му е повече пренебрежително към България, отколкото жест спрямо Македония. Сами сме си виновни за подобно отношение, след като допускаме да ни подменят историческата и културна памет заради продажните ни васали.

http://epicenter.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!