Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тайната за това как да изглеждате и се чувствате по-млади се крие в червата ви

Може би се чудите какво общо има здравето на червата с остаряването и потокът на времето, който неизбежно си върви. Остаряването е неизбежно, нали?
Но самата истина е, че колкото повече знаем за микробиома (колонии от бактерии, вируси и други микроби, които живеят в червата ни), толкова повече се уверяваме, че здравето на нашите черва оказва силно влияние на нашето добруване.

Може би най-ключовото за разбиране тук е, че доброто остаряване няма никаква връзка с това да се борим с времето. То се състои в това да запазим нивата си на енергия, да бъдем в добра форма, да изглеждаме и да се чувстваме жизнени – завинаги – което, както вече предполагате има много общо с бактериите, които живеят в нас.

Поддържайте кожата си млада отвътре навън.

Кожата ни е като прозорец към здравето на нашия вътрешен свят. Ето защо бързо забелязваме промяна в тена си, когато сме изправени пред различни нарушения в имунната система, хормонални и хранителни дисбаланси и дори промяна на рН в тялото. Всичко започва с равновесието на флората в чревната среда.

Толкова много неща в начина ни на живот могат да унищожат добрите бактерии, които са ни нужни, а кожата често отразява дисбалансите в организма ни. Физическите ефекти от стреса могат да изчерпат добрата ни флора, което ни прави да изглеждаме по-възрастни, отколкото се чувстваме.

За щастие дисбалансът в червата може да бъде обратим. Можем да върнем баланса си и дори да отблъснем отрицателните последици от стреса, правейки здравословни избори за нашия начин на живот. Най-малкото, което можем да направим е да им помогнем с пробиотици (известни също като полезни чревни бактерии). Тези мощни микроби ни помагат да храносмиламе и абсорбираме витамини, антиоксиданти и минерали - хранителни вещества, от които кожата ни отчаяно се нуждае, за да изглежда сияйна и еластична на всеки етап от живота.

Метаболизмът ни зависи от нашия микробиом

Както вече знаем, една от неблагоприятните последици от остаряването е забавяне на метаболизма. Това, което малко знаем е, че здравето на червата ни играе критична роля в поддържането не само на телесното тегло, но и на здравословния метаболизъм.

Колкото повече знаем за микробиома, толкова по-ясно е, че отслабването не се свежда единствено до броене на калории, както повече смятат.

Съществува директна връзка между количествата добри бактерии, които се намират в нашия храносмилателен тракт и метаболитната функция на нашия организъм. Всъщност учените вече могат да предвидят по-точно телесното ни тегло на базата на микробите в червата ни, отколкото чрез нашите гени. Ефективният пробиотик може да помогне за поддържането на нашите хормони и кръвната захар, да увеличи абсорбцията на хранителните вещества и да намали въздействието на стреса върху тялото ни - които са само някои от скритите фактори, които стоят между нас нашето желано тегло.

Нашите бактерии могат да Ни карат да чувствате уморени и отпаднали.
Чувствате ли се така?

С нашия стресов начин на живот и желание да оптимизираме времето си, не е чудно, че всички сме уморени и не можем да овладеем настроенията си. Това е съвсем реален проблем, особено с възрастта. Но не трябва да се примиряваме с по-малко от оптимално здраве. Поддържайки дисбаланса в червата, можем да подготвим телата си да произвеждат правилните мозъчни химикали, от които се нуждаем, за да се справяме със стреса в съвременния живот, да регулираме нашите хормони и да стабилизираме настроенията си. Знаете ли, че нашата добра флора произвежда и регулира невротрансмитери като GABA и серотонин, които ни успокояват и ни карат да се чувстваме добре? Над 90% от всичкия серотонин ("хормонът на щастието ") в нашето тяло се произвеждат в червата ни.

Подхранвайте здравето на червата, за да премахнете мозъчната мъгла и да повишите енергията си.

Ако енергийните ви нива не са това бяха преди, то не сте сами. Добрата новина е, че освен повишаване на настроението, което естествено увеличава енергийните ни нива - подхранването на вашата микробиома може да стимулира психичната яснота и трайната енергия, подобрявайки абсорбцията на хранителните вещества, помага ви да спите по-добре и дори да държите кръвната си захар под контрол.

Заради връзката между червата и мозъка, която споменахме по-горе, полезните бактерии могат дори да стимулират сияйната и млада кожа, тъй като те ни помагат да запазим нивата на кортизол точно там, където ги искаме. Това от своя страна възпрепятства нежеланите ефекти на стреса върху кожата ни.
И какво да правим?

Има много начини да се култивираме здравето на червата си, за да се уверим, че те работят за нас (а не срещу нас) с напредване на възрастта ни. Те вклюват преосмисляне на начина ни на хранене, избягване на токсини от околната среда, използване на антибиотици само при нужда, повече упражнения и сън (да, това е двупосочна улица).

Най-простата и най-проактивна стъпка, която можете да предприемете?
Намерете висококачествен пробиотик, който е създаден да оцелее в стомашните ви киселини.

Нашите най-добри години не са зад нас, те предстоят! Грижейки се за здравето на червата си, ще черпим от пословичния "извор на младостта", осъзнавайки, че в нас се крие тайната за здравата, млада кожа, повече енергия, идеалната телесна и дори умствена и емоционална яснота.

Източник: mindbodygreen.com

http://lifestyle.framar.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!