Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Амнести Интернешънъл призова за спасяване последовател на Фалун Гонг от доживотна присъда

Амнести Интернешънъл призова за спешни действия за спасяване на Чън Хуейся, последовател на духовната практика Фалун Гонг. Заради преследването на Фалун Гонг от властите в Китай, Чън е заплашена от доживотна присъда. (Амнести Интернешънъл)

Амнести Интернешънъл призова на 21 февруари 2017 г. за спешни действия по спасяване на последовател на Фалун Гонг, заплашен от доживотна присъда.

Чън Хуейся, 60 г., е арестувана при съмнителни обстоятелства и заплашена от присъда от три години до доживотен затвор. По-ранен доклад на медията "Епок Таймс" разкрива, че Чън е арестувана заради това, че практикува Фалун Гонг.

Фалун Гонг, известен още с името Фалун Дафа, е традиционна медитативна дисциплина, свободно практикувана от десетки милиони китайци през 90-те години на миналия век. Уплашен от огромната популярност на Фалун Гонг, бившият китайски лидер Дзян Дзъмин я забранява през 1999 г. и нарежда последователите ѝ да бъдат репресирани, включително принуждавани да извършват робски труд, подлагани на промиване на съзнанието, изтезавани и дори убивани.

Според разследващи, китайският режим също насилствено отнема и продава с цел печалба органи на последователи на Фалун Гонг. Доклад от 680 страници на трима експерти - канадски правозащитен адвокат, бивш канадски депутат и американски разследващ журналист - публикуван миналото лято, изчислява, че между 60 000 и 100 000 последователи на Фалун Гонг са убивани заради органите им всяка година, от 2000 г. насам.

Според издадения от Амнести Интернешънъл призив за спешни действия, на близките на Чън не е било позволено да я посетят в центъра за задържане, където тя се намира от юни миналата година.

Адвокатът на Чън е изискал документите по делото и заявил, че "предстои Чън Хуейся да се срещне с дъщеря си, която е наела адвокат от чужбина".

Адвокатът казал също, че състоянието на Чън в момента е стабилно; имала известни здравни проблеми, но повече не я подлагали на изтезания или промиване на съзнанието, за да се откаже от убежденията си.

Но близките ѝ не разполагат с "повече данни, тъй като според адвоката, комуникацията им е следена, и поради това предадената информация е ограничена".

Чън е първоначално задържана от полицията през юни 2016 г. Подлагат я на жестоки изтезания, в унисон с отношението към последователите на Фалун Гонг в центровете за задържане и трудовите лагери в Китай. В продължение на един месец я държат вързана към железен стол в неофициален център за задържане. По-късно, през юли миналата година, я отвеждат в общински център за задържане номер 2 в Шъдзяджуан, провинция Хъбей.

Чън е без адвокат до ноември 2016 г., тъй като много от правните защитници, които семейството ѝ се опитва да наеме, отказват да поемат случая, от страх да не бъдат наказани от властите.

От FoFG.org превод falun-bg.info

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!