Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Изтънчени интелектуалци: Мъжкото хоро е примитивен ритуал, архаизъм, който не се вписва в европейските ценности!

Помните ли онзи коментар на Александър Андреев от Дойче веле отпреди година, който взриви социалните мрежи?

„Млади мъже скачат в ледените води, за да вадят едно разпятие, което се е оказало в реката не поради нечия небрежност, а съвсем нарочно. Звучи глупаво. И изглежда опасно за здравето. Може би ще възразите, че е стара народна традиция. Хубава традиция, ще кажете. А какво точно й е хубавото на тази архаична традиция? Че младите мъже проявяват храброст и се подлагат на изпитание?“, препечетва от миналата година коментара вездесъщия рупор на неолибералите в Германия Дойче веле /dw.com/, предизвикал бурни реакции. Очевидно за да напомни важни неща.

И продължава с един снизходително пренебрежителен тон:

„Такива примитивни инициационни ритуали съществуват във всички култури, ще обяснят антрополозите. В Папуа Нова Гвинея, на Огнена Земя и при ескимосите. Но означава ли това, че модерни европейци през 21 век трябва да си навлекат настинка, ако не и бронхопневмония, а после да пият хапчета и да отсъстват от работа? Да, тестостеронът, мъжкарството, храбростта… В примитивните общества те са решаващи за оцеляването на племето и на рода“.

Е, вече няма съмнение къде сме ситуирани и колко невъзприемчиви сме за цивизационните съвети на културните общества – продължаваме да настояваме, че имаме свои традиции.

Ние обаче знаем, че Мъжкото хоро в Калофер е единствено по рода си и се играе само в подбалканския град от повече от 100 години.

И тази година минути след 8 часа в утрото на Богоявление традиционното мъжко хоро влезе във водите на река Тунджа в Калофер. С тъпани и песни около стотина калоферци, хванати на хорото, нагазиха в ледените води на Тунджа. С бавна стъпка, пеейки „Залюбила е Василка двама“, мъжете приближиха моста на Тунджа, където попът хвърли богоявленския кръст във водата. Традиционно богоявленският кръст бе предаден в ръцете на най-малкия участник в мъжкото хоро.

Ритуалът по ваденето на Светия кръст се прави за здраве. Не само калоферци, но и във всички краища на България, хората казват, че който е нагазил в ледената вода не се е разболял, него настинка не го лови. А ако във водата има лед, то годината ще бъде здрава и добра за хората. На този ден според библейската легенда е покръстен Иисус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. Според легендата Калофер е основан през 1533 година. Тогава група мъже предвождани от Калифер войвода, „владеели“ тази част на Стара планина и постоянно нападали преминаващите турските кервани. Невъзможността да се справи с Калифер войвода и хората му, принудила султана да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи при условие, че престанат да нападат керваните. Войводата приема предложението и се установява в землището на днешен Калофер. През следващите векове Калофер израства като важен културен и търговски център, с доходоносен поминък за местните хора, заради което бил наречен „Алтън Калофер“ – Златен Калофер. Калофер е опожаряван няколко пъти от турците. Последното опожаряване на Калофер става през 1877 г., когато са избити и всички мъже и градът е разрушен.

„Тежко излязъл тогава от Мъжкото хоро Старейшината.
На мълчаната вода застанал и поклон до земи сторил.
От женското хоро тогава и Най-старата майка пристъпила.
На мълчаната Вода застанала и поклон до земи сторила
Мъже и жени редом застанале,
ръце в ръце си преплели
и тъй здраво прихванати Хоро извили Мълчано.
Очи си всите притворили.
Снаги си сякаш съблякли.
Душата им обща останала.
И волята им тежка , магична!

Душите им в хорото мълчано, тихо и ясно нареждали. „Водице ле, водице мълчана!
От Господа тука изтекла ,
ти дето течеш на Предела и от тебе е всичко започнало!
Нека в тоз час, Водице, душите ни да измиеш,
Копнежите ни да чуеш,
Вярата ни да сбъднеш.“

И всяка Душа от хорото, едно желание рекла.
От най-чиста си Вяра, из най-дълбоко в сърце си!

Запяла тогаз Мълчаната вода.
Не с глас, с Дъха си запяла!

„Добра стига, български рожби!
Дъхът ви сещам, с Дъха си отвръщам.
Вярата и Думите, рожби,
В дълбините си в Чудо превръщам!
Нека Всякоя болка, Урок да бъде научен!
Нека след загуба страшна, дар да бъде заслужен!
Да бъде Обич в очите, с които един друг ще се гледате!
Да бъде Здраве в снагите ви, Животът ви дълго да пази!
Да бъде Сила и Смелост, истината на глас да изричате!
Да бъде Благо и Радост от тука нататък в съдбите ви!
Да бъде Благодат за България, че корените ви да пребъдат!
И нова сила да дойде за Ново начало по Пътя ви!
И ако от Истина идва, туй що от Водата поискахте
Нека след днес, на ВОДИЦИ ,сбъднато да го видите!“

РЕЧЕНОТО ДА БЪДЕ СТОРЕНО!“

Оставяме на вас да прецените дали „едно по дефиниция модерно общество трябва да се радва на този ритуал, да го насърчава и популяризира“. Не е ясно обаче, кои са ритуалите, които трябва да спазваме. Чакаме инструкции.

NBOX.BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!