Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Обама е поискал от Путин уреждане на кризата в Украйна преди Тръмп да встъпи в длъжност

/КРОСС/ Американският президент Барак Обама заяви, че е поискал от руския си колега Владимир Путин кризата в Украйна да бъде уредена, преди да напусне Белия дом през януари, съобщи Франс прес. На пресконференция в Лима, след срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, Обама каза, че в краткия си разговор с Путин, не е повдигнал темата за намесата на Русия в президентските избори в САЩ. Въпреки че по време на предизборната кампания Вашингтон обвини Москва за хакерски атаки срещу Демократическата партия, Барак Обама заяви, че темата не е била засегната, защото, по думите му, "изборите вече са история".

Американският президент обче отново е изразил загриженост от продължаващите удари срещу цивилни в сирийския град Алепо.

Разговорът с Путин беше подобен на тези, които имахме през последните няколко месеца. Посочих, че сме дълбоко обезпокоени от продължаващото кръвопролитие и хаос в Алепо, предизивикан от постоянните бомбардировки на режима на Асад и руските военни. Не съм оптимистично настроен относно краткосрочните перспективи пред Сирия, каза Барак Обама.

Той увери, че заедно с държавния секретар Джон Кери, ще продължи да работи по уреждането на сирийската криза до края на мандата си.

От своя страна, руският президент заяви, че на кратката среща е благодарил на Обама за годините съвместна работа и го е поканил да посети Русия. Путин обаче, предпочете да се концентрира върху отношенията си с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, с когото е имал телефонен разговор на 14 ноември.

Новоизбраният президент на САЩ потвърди желанието си за нормализиране на двустранните отношения. От своя страна аз, разбира се, направих същото. Ние винаги сме говорили за това,каза Владимир Путин.

В разговора с Тръмп не е била обсъждана възможна дата за конкретна среща, но е било констатирано, че би било полезно да се организира среща на президентски сътрудници от двете страни, уточни Путин.

cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!