Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Корупцията в поръчките, финансирани от държавата, е по-голяма

/КРОСС/ Административните наказания не могат да преборят корупцията в големите строителни проекти у нас - това е изводът на Центъра за изследване на демокрацията.
Секторът е почти половината от пазара на обществени поръчки в страната. В същото време обществените поръчки, финансирани изцяло от националния бюджет у нас, са до четири пъти по-рискови от поръчките, финансирани от еврофондовете.
Данните бяха представени на дискусията "Престъпления и злоупотреби с обществени поръчки в България".

Общини и институции, които системно злоупотребяват с обществени поръчки, да бъдат наказвани с намаляване на държавната субсидия, предлага вицепремиерът Томислав Дончев. Тойучаства в дискусията по проблема. 

Според него друга мярка срещу корупцията може да бъде централизираното възлагане на поръчките. 

„Обществените поръчки са важна част от икономиката ни, но тя не е изцяло зависима от тях", заяви вицепремиерът, като илюстрира думите си със следните цифри:

„Пет хиляди възложители, 22 хиляди изпълнители и седем милиарда лева годишно, разпределени чрез обществени поръчки. Около 50 процента от пазара на обществените поръчки е строителството, като 40 фирми поемат повече от 60 на сто от финансовия ресурс".

Това само по себе си е предпоставка за корупционен риск, посочват от Центъра за изследване на демокрацията.

„Глобите и наказанията досега не дават ефективен резултат", коментира Томислав Дончев и предложи пред експертите:

„Ако имаме подобно системно поведение - в случая, ако говорим за община или за агенция - да бъде редуциран бюджетът на съответната институция. Една от мерките: все по широкото прилагане на централизираното възлагане. Представете си, ако правите доставка на канцеларски материали в 265 общини или в сто общини отделно, и ако същият обем канцеларски материали го централизирате в една или в две поръчки, ще видите каква икономия ще има и колко по-добра цена бихте реализирали".

„Промените не присъстват в новия закон, но могат да бъдат регламентирани", подчерта Дончев.

cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!