Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вдигат палаткови лагери за бежанците в пограничните български райони

Има готовност за поставяне на фургони и изграждане на палаткови лагери в погранични райони, където има бежански натиск, пише Дир.бг.

„Един от вариантите е изграждане на фургони и евентуално палаткови лагери“, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова в Хасково, в отговор на въпрос за предстоящите действия, свързани с проблема с бежанците.

„В понеделник ще разпиша заповед за действия за справяне със ситуацията на българо-турската граница. Там са усилията ни в момента. Плановете, с които разполагаме, имат отделни етапи, в които са разписани мерки. Едни от тях са фургони и евентуално палатки. Това ще се обсъжда в групата, която взима решения“, уточни Бъчварова, цитирана от БТА.

„Преди 6 месеца има съставен план. Този план е свързан с различните възможни развития на ситуацията, които можем да предвидим като хипотези. Ние знаем при всеки един вариант, за който има индикации че ще се случва, как да действаме. Имаме готовност“, обобщи вътрешният министър.

По-ефективна занапред щяла да бъде работата в центровете за мигранти.

Новите бежански центрове, за които се оглеждат терени, ще бъдат изградени в пограничните райони и там, където има съответният натиск, уточни главният секретар на МВР Георги Костов. Ако например имало натиск от македонска страна, лагер щял да бъде ситуиран там.

От МВР вчера заявиха, че се обмисля разширяване на съществуващите миграционни центрове и изграждане на нови.

Бъчварова и Костов пристигнаха в Хасково за откриването на състезанието „Пътен полицай на годината 2016“. След това министърът замина за Малко Търново, където, по думите й, в момента проблемите с бежанците са най-големи.

bgjournal.info 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!