Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Аз знам откъде съм, г-жо Бъчварова. А вие знаете ли?

Автор: Красина Кръстева

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова реагира остро на въпроса на репортер, дръзнал да се отнесе критично към заселването на бежанци в България. Пардон, на „осигуряването на пребиваване“ на бежанците, както казва дамата, чиято първа задача е да бди за сигурността на нацията..

„Вие наясно ли сте Вашите родители, откъде са дошли?”, пита министър Бъчварова колегата. 

Не бях на това събитие. Изненадах се като прочетох за него в информационните агенции, затова изчаках да качат видео. Случката породи у мен едновременно две реакции. И двете гневни. 

Първата бе естествената реакция когато те питат, да отговориш. Да, госпожо министър, аз знам откъде са дошли моите родители. Мога да си проследя рода до 17 век. Баща ми написа книга за историята на селото, откъдето са дошли жителите му, какви са, с какво са се занимавали през вековете. Книгата точно така се казва „Градешница през вековете“. Става дума за с. Градешница, Врачанска област. В момента родителите ми подготвят за печат втората част на книгата, посветена точно на родовете в селото.

Знам още, че баща ми не е единственият, който проучва корените си. Родителите ми са историци. Повечето им колеги от Софийския университет написаха по една (а някои по няколко) книги за родните си места. Ако искат, потомците могат да ги прочетат и да разберат кои са и откъде са дошли.

Но вие може би имахте предвид хан Аспарух и седемте славянски племена? Или тракийските царе, чиито златни венци гледаме в музеите? 

Втората ми реакция бе да се възмутя от начина, по който се държахте, г-жо вицепремиер, с журналистите в парламента. От позиция на силата. Вие знаете, че сте министър, а те – "наемни работници". Ако репортерът Х се осмели да отговори на вашия въпрос, той ще отговори не на социолога Румяна Бъчварова, а на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. А освен това, той е в парламента с акредитацията на медията си, следователно не е гражданинът Х, а репортерът на конкретна телевизия, радио, сайт. А тази медия дали би одобрила едно по-отракано поведение на своя служител към вицепремиер и министър? 

Така че вие, г-жо Бъчварова, знаехте, че няма да има реакция и спокойно се накарахте на журналистите, направо им прочетохте лекция по хуманизъм. Твърде абстрактно ми звучеше, но това е отделна тема. Когато един министър се държи с хората, пък били те и журналисти, от позиция на силата, това изглежда само по един начин – високомерно. А каква е съдбата на политика, който се държи високомерно с гражданите, пък били те и репортери, вие знаете по-добре. Може да направите представителна извадка на думите, с които българинът реагира на високомерието на политиците. Сигурна съм в това, вие сте добър социолог. 

Познавам тези колеги, те не са обладани от имагинерни страхове задръстеняци, които мразят всеки различен. 

Вие сте права, че много българи решиха да отидат в САЩ, Канада, страните от Западна Европа и да останат там. И че това е тяхно право. Но не го направиха, щурмувайки границите на тълпи. Преминаха чинно всички бюрократични процедури, които законите на съответната държава са предвидили. Сигурно много от бродещите на тумби около „Лъвов мост“ чужденци не са постъпили така. Точно те, които първо бяха единици, после десетки, предизвикват страховете на обикновените хора. Вашият отговор не успокоява тези страхове. Напротив. Поражда въпроси. Като този – как за мигрантите има, а за нас – няма? 

Има и нещо друго. Журналистите са в парламента, за да задават въпроси на политиците не в лично качество, а от името на гражданите. Защото когато гражданите решат да дойдат в парламента и лично да зададат въпросите, които ги вълнуват, това обикновено не се харесва на политиците. Има защо, гледката обикновено не е от най-приятните.

И като социолог, вие знаете това. 

Прилагам видео, нека всеки види и отсъди.

epicenter.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!