Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Напрежението расте! Москва намекна за скъсване на дипломатическите отношения със САЩ

Вашингтон веднага даде на заден ход - държавният секретар не бил обвинявал официално руската страна, това било личното му искрено мнение

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова намекна за възможно скъсване на дипломатическите отношения със САЩ след изявлението на американския държавен секретар Джон Кери, който обвини Москва във "военни престъпления" в Сирия.

"Правейки изявления, сравняващи действията на Русия в Сирия с военни престъпления, в Държавния департамент трябва да са наясно, че всичко това може да завърши с един национален референдум сред руснаците с един-единствен въпрос: "Дали пък Външно да не си изключи телефоните?", написа Захарова на страницата си във Фейсбук.

От Вашингтон побързаха да успокоят топката. Джон Кери не е казвал официлно, че Русия извършва "военни престъпления" в Сирия, заяви пред журналисти говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

"Той просто изказа личното си искрено мнение, че тези нарушения на международното законодателство трябва да бъдат разследвани, защото потенциално могат да бъдат квалифицирани като военни престъпления", заяви Кърби. Според него такова разследване трябва да бъде водено "в рамките на ООН и международната общност".

"Изявлението на Кери е пропаганда. Зад тази терминология стоят много сериозни юридически последствия, и аз мисля, че Кери ги употреби в опит да нагнети ситуацията. Ако става дума за военни престъпления, САЩ трябва да апочнат с Ирак. След това Либия и, разбира се - Йемен. Изключително опасно е да се жонглира с такива понятия, защото зад гърба на американците наистина има военни престъпления", заяви Мария Захарова в интервю за тв канала "Дождь".

Превод и редакция: Епицентър 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!