Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов: "В Европа вече няма пари" - пренасочват се за поканените "бежанци"

"В Европа вече няма пари. Има огромна опасност европейските средства за сближаване, от които се ползва България, да бъдат сериозно орязани и да бъдат пренасочени за справяне с бежанската криза и към районите с конфликти"

Нарасналата нужда от средства заради миграционната криза в Европа може да се отрази пряко на българските общини. За това предупреди кметовете премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на местните власти, която се провежда в курорт Албена.

"В Европа няма пари вече, конфликтите между самите членове на Европейския съвет са видни. Нарушиха се основни принципи на Европейския съюз, започнаха да се правят огради вътре в съюза", каза Борисов. Той подчерта, че общините трябва да са много внимателни с европейските проектите, защото по думите му "кохезията, макар и да не се говори гласно, леко по леко върви към закриване".

"Няма да ни кажат спираме кохезионните фондове, но прекрасно знаете как се работи по проектите - с т.н. финансови корекции или неодобряването им. Тези пари се връщат обратно в Европа и ще отидат за мигрантската криза. А съм убеден, че няма един от вас, който, ако дойдат да го гледат внимателно, ще удържи на тези проверки", коментира Борисов.

"До този момент това не ни се е отразило сериозно, защото България води доста умерена и проевропейска позиция. Изпълняваме си ангажиментите, отделяме голям ресурс за прехраната и за мигрантите в бежанските центрове", посочи Борисов, но предупреди местните власти да бъдат прецизни в изпълнението на проектите.

"В Европа вече няма пари. Има огромна опасност европейските средства за сближаване, от които се ползва България, да бъдат сериозно орязани и да бъдат пренасочени за справяне с бежанската криза и към районите с конфликти", заяви министър-председателят пред пълната зала с кметове.

Борисов правил сметка, че според гласуваните и обещани от европейските лидери средства за Африка (1.8 млрд. евро), Афганистан (1.2 млрд. евро) и друга страни, от бюджета на ЕС трябва да бъдат извадени 10 млрд. евро, които в момента ги нямало.

"Лека-полека се върви към закриване на кохезионната политика. Те няма да кажат спираме кохезионните фондове, но затова има финансови корекции", каза Борисов.

Вицепремиерът Томислав Дончев засили черните краски, рисувайки два варианта, все лоши: или бюджетът на ЕС да бъде ревизиран, или средства от финансовите корекции по европроектите да бъдат пренасочени към мигрантите.

"В тази тежка предвоенна обстановка в света, ако не се вразумят великите сили, общините ще са едни от най-стабилните. Ако сега почнат да мятат ракети и бомби, няма да има нито детски градини, нито болници..

Ако сега почнат да мятат ракети тука по нас и бомби, не можем да се събереме от различните посоки, в които ще избягаме всички. Цели държави се заличиха от картата. Тези хора затова бягат... Дори граничар до граничар да сложим, докато войната върви, няма да има решение...

Те (мигрантите) прииждат. Единственото, което "спасява” България и Европа, е споразумението с Турция, защото засега тя приема влезлите у нас мигранти обратно".
Борисов призова още да се помогне и на Италия, защото там проблемите са "чудовищни” – влизат по 5000 – 6000 души на ден. Министър-председателят призовал и Джон Кери, и Лавров да намерят лош мир, но мир. Трябва да се установи и зона за сигурност в Либия, за да се защити Италия. Той припомни и как се протестира в общините, където има мигранти.

Борисов очерта и климатичните промени, които създават природни бедствия, като друга заплаха пред държавата и общините.

"Изнесохме демокрация, която съсипа страните, заливащи ни с мигранти. България трябва да понесе отговорността и да помага на хората, които бягат от военни конфликти на места, където има намеса на Европа и НАТО".

"В тези условия, ако се разклатиме, ви гарантирам изключително тежки времена. Надявам се на повече мъдрост и отдавам всичко на емоциите от предизборната кампания”, предупреди Борисов.

Искам да сте много прецизни с проектите, като трябва да върнат 1-2 млрд. ще намерят инструменти да го направят, каза той.

В Европа вече няма пари, отбеляза премиерът и посочи разногласията между държавите членки и отказа на някои страни да приемат мигранти.

Той призова кметовете за повече толерантност и търпение като посочи тежката ситуация в страните, от които идват мигрантите.

Най-важното за нас, кохезията, полека-лека полека върви към закриване, каза Боисов.

Не сме застраховани от ревизия на работа средствата за кохезия, каза вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му всеки скандал с европроекти е аргумент за тези, които искат да намалят парите за сближаване. Ако нещо е изградено и не се ползва, може голяма част от средствата да дойдат от вашия бюджет, предупреди той кметовете.

Той отбеляза, че нарушенията на ЗОП намаляват, но все още има дискриминационни условия при някои търгове. Вече работи нов система за контрол и мониторинг, за да откривавме дефектите, допълни той.

За финансовите корекции Дончев каза, че те ще са относително малко за стария период.

В бъдеще при корекции кметовете ще трябва да си търсят правата по съдебен път, обясни той.

Демонтажът на кохезионната политика ще предизвика сътресения в ЕС, каза посланикът на Словакия Мариан Якубоци. Той посочи, че политиката на сближаване е един от приоритетите на Словашкото председателство на ЕС като един от инструментите за икономически силна Европа.

На форума НСОРБ и управляващите подписаха споразумение за сътрудничество.

На кметовете Борисов разказа отново за постиженията в борбата с контрабандата, за изплащането на пари за фалита на КТБ, за харчовете в енергетиката, за които традиционно обвини предишни управления.... Той обеща да продължи програмата за саниране на частни блокове с по 1 млрд. лв. годишно и да направи магистрала "Хемус”. Обясни им, че ги обича, подкрепя, не се чувства на гости при тях и те не са гости при него. 

epicenter.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!