Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Калоян Методиев: Представянето на Кристалина Георгиева е шамар за България

- Очакван ли е резултатът, който видяхме при шестото гласуване за генeрален секретар на ООН, г-н Методиев?
- За тези, които са имали за цел спечелване на изборите вероятно, да. За тези, които от самото начало не знаят какво да правят и водят хаотична, безцелна и нелогична кампания, може да е изненада. Всички предупреждения, които получи конкретно българското правителство, че така не се работи, не бяха чути. Правило в международната политика е, че трябва да си предвидим и устойчив.

- Всеобщото мнение е, че Кристалина Георгиева се представи слабо. Това изненада ли?
- Не особено. Тя влезе на последния етап на надпреварата. Явно не успя да се ориентира в ситуацията. Чиновническият ѝ подход не проработи. Очевидно не успя да впечатли страните членки с представянето си. Не визирам само лошия английски за човек, който цял живот работи по международни институции, но и нелепостите, които наговори с „топките за бежанците“ и т.н.

- Ако беше останала Ирина Бокова, тя имаше ли шансове да стигне до върха при тази силна подкрепа за Гутериш?
- Трудно е да се каже. Нещата се решават от петте страни постоянни членки. Балансите се променят във всеки един момент. Договорките се менят съобразно интересите им и развитията по настоящи и бъдещи проблеми, за които си правят планове. Може буквално снощи да се е решило да е Гутериш. Ние достатъчно блеснахме с глупостта си, за да ни се гласува доверие на подобно ниво.

- Кой трябва да носи отговорност? Кристалина Георгиева? Външният министър, който явно лобираше за Георгиева и внушаваше на премиера, че Бокова е неизбираема?
- Българското правителство и лично премиерът. Няма кой друг. Другите са инструменти. Като си се хванал на едно хоро, го играеш докрай. Шоковата смяна на кандидатурата, ударът по номинирания от самия теб и твоето правителство и страна кандидат, можеха да бъдат оправдани само при положение, че Георгиева станеше генерален секретар на ООН. Класирането ѝ е трагично. Тя остана няколко места след Бокова. Шамарът не е само за нея, но и за България. И то заради големите претенции, стратегии и ловки сценарии, които ни се рисуваха през последните седмици.

- Но на премиера му беше внушено, при това от влиятелни глобални кръгове, че трябва да издигне Кристалина Георгиева. Вероятно е имал основания да се поддаде на тези внушения?
- Избран е за премиер, за да не се поддава на внушения. Ако е податлив, което е човешко, си преценява съветниците и експертите, с чиято помощ взема решения. Особено за международната политика, където нашенските номера не работят. Според медийните публикации, единият от замесените, който му даваше напътствия за смяната, е човек известен в прехода с това, че до който се е доближил, е изгорил.

- Имате предвид, вероятно Иван Кръстев, който навремето подведе и д-р Желев. А каква е ролята на Меркел и на ЕС в цялата тази завера?
- Първото нещо, което трябва да е ясно е, че не трябва да вярваме на мита за европейската солидарност и единство. Няма такова нещо. Всеки следва собствената си политика и своите си интереси. Меркел се разпорежда грозно из няколко европейски страни, но очевидно останалите не я припознават за последна инстанция. Доказа го гласуването в ООН, където страните от ЕС гласуваха както си искаха. Въобще не говоря за останалите глобални играчи. Време е българският премиер да разбере, че близостта му с Меркел му носи само поражения – ООН, мигрантска криза.

- Какво ни показа Русия в този вот?
- Че не иска да работи с това правителство в България. Че ни няма доверие. Че това е нова държава, която ние тепърва трябва да опознаваме и да се учим да работим с нея, което вече правят от Вишеградската група и повечето европейски страни. А се вижда, че дори на другия край на континента , в Португалия, работят по-добре от нас с тях. Каквото беше в миналото, си е останало там. Сантименти вече няма, а има прагматизъм.

epicenter.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!