Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кристалина получи 2 червени бюлетини! ООН оцени представянето ѝ като разочароващо

Кристалина Георгиева е получила при гласуването с цветни бюлетини 2 червени, а Бокова само една. Бокова е 4-та и първа сред жените, Георгиева - седма с Данило Тюрк

Според информирани източници резултатът на Кристалина Георгиева на поредното гласуване за генсек на ООН днес е бил разочароващ, пише в. Сега. Тя е получила 5 позитивни вота, от които два на страните от Г-5, 8 негативни вота, от които 2 на страни от Г-5 и 2 "без мнение".

Ирина Бокова, от която българското правителство оттегли официалната си подкрепа, е получила 7 гласа за, 7 против и един въздържал се.

Най-вероятно с червени бюлетини за Кристалина Георгиева са гласували Франция и Китай, тъй като по-рано през тази седмица Русия недвусмислено заяви, че няма да спира кандидатурата на еврокомисаря ни, а до последно се смяташе, че зад Кристалина застават САЩ и Великобритания.

Все още няма яснота кой от членовете е гласувал с червена бюлетина за Ирина Бокова.

Съветът за сигурност на ООН постигна съгласие Антониу Гутериш да бъде новият генерален секретар на ООН. Това съобщи посланикът на Русия в ООН Виталий Чуркин.

Гутериш вече е абсолютният фаворит за генерален секретар на ООН, защото е получил 13 положителни гласа от възможни 15 на днешното гласуване, 2 страни са гласували "без мнение". Това означава, че нито една от постоянните членки не е наложила вето.

Чуркин заяви, че утре Съветът за сигурност ще извърши формално гласуване за неговото назначение. 67-годишният Гутериш в момента ръководи комитета на ООН за бежанците.

 Припомняме, че кабинетът смени Ирина Бокова с Кристалина Георгиева като официален кандидат на България за шефа на ООН.

"Поздравления за Антонио Гутериш! Успех в преследването на амбициите за поста генерален секретар на ООН!" Това написа конкурентката му Кристалина Георгиева, след като стана ясно, че той е фаворит за поста и не е получил нито едно "не" от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.

Ирина Бокова написа: "Сърдечни поздравления за Антонио Гутериш! Уверена съм, че той ще бъде отличен следващ генерален секретар! 

epicenter.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!