В Словения се живее най-добре в Източна Европа

Словения

Словения на първо място по заплащане и стандарт на живот в Източна Европа

Словения държи първо място по начин на живот в региона. Оказа се, че централноевропейската държава е с доста по-добре икономически развит стандарт, от останалите си съседи. Разкритията бяха направени от анализатори, които проучваха къде в Централна и Източна Европасе живее най-добре.

Най-добрите отношения между средната работна заплата и потребителската кошница в страните от региона има в Румъния, се посочва в анализа на сръбския вестник „Блиц“.

Според този критерий след Румъния е Хърватия, следвана още от Унгария, Сърбия, Македония, Словения, Черна гора, България, а последна е Босна и Херцеговина. В Румъния заплатата обхваща почти две потребителски кошници, т.е. 1.8, в Хърватия това съотношение е 1.60, в Македония 1.36, докато в БиХ е 0.90. Според размера на заплатата, на върха са словенците, втори са унгарците, а трети хърватите.

Но според авторите на анализа, най-реалистичното изображение би било това, което е направено въз основа на индекса на качеството на живот, който взема предвид не само стандартните показатели за начина и качеството на живот, като БВП, заплата, разходи, но и засята още фактори като здравеопазване, жилища, образование и политическа свобода.

Според този индекс, най-добър е животът в Словения, а след нея следват Хърватия, Унгария, Сърбия, Румъния, България, Черна гора, Македония и Босна и Херцеговина.

Не такова е мнението на гражданите на отделните държави обаче. Македония и Сърбия се оплакват от проблеми с политическата свобода, докато в България въпросът със здравеопазването и образованието е на първо място.

Здравните реформи и все по-влошаващите се услуги в спешните центрове съвсем ясно говорят, че ситуацията в сектора трябва качествено да се промени. За това свидетелства и фактът, че в малките населени градове линейки идват в рамките на 40 минути. Що се отнася до образователния сектор, неграмотността на учениците става все по-плашеща, а резултатите от ежегодните изпити и матури, все по-зловещи…

razkritia.com 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!