В ГЕРБ тикат Фандъкова за президент, Лиляна Павлова – за кмет на София. Те не знаят

Павлова, Фандъкова

Отказът на Кристалина Георгиева разочаровал управляващата партия. Никой от ГЕРБ не е говорил с Маргарита Попова за нейна кандидатура за президент, с Лиляна Павлова - също

В ГЕРБ тръгна нов кръг на играта „кой да бъде нашият кандидат за президент“. Високопоставени кадри на партията тикат столичния кмет Йорданка Фандъкова за президент, а строителния министър Лиляна Павлова – за кмет на София, научи Епицентър.бг 

Според запознати не случайно вицепремиерът и отговорник за изборите Томислав Дончев в сряда по Нова телевизия отново вкара името на кметицата на София  в играта, като заяви: „Йорданка Фандъкова би била един изкючително силен кандидат и успешен президент. Тя има дълъг политически опит, минавала е не веднъж през кризи, както мажоритарен вот, което е много полезно.“ 

Столичния кмет, която е и зам.-председател на партия ГЕРБ, веднага отговори в свой стил на колегата Дончев, който също е член на ръководството на партията. „Много благодаря на г-н Дончев за оценката. Но смятам, че в ГЕРБ има много хора с качества, които биха били подходящи кандидати, и самият Томислав Дончев също би бил един успешен президент“, каза тя. 

Фандъкова не за пръв път отрича да е кандидат за президент. Още на 20 май тя заяви пред журналисти, след като името ѝ се въртеше дни наред като евентуален претендент за „Дондков“ 2: "Многократно повторих и министър-председателят също го каза, моля  да не ми задавате този въпрос, защото имам наистина много поети ангажименти и то само преди месец!" 

В партия ГЕРБ няколко пъти вече са  „минали по списъка“ с възможните кандидати. Вече за никого няма съмнение в категоричния отказ на премиера Бойко Борисов да играе за президент. Томислав Дончев, който също бе сред най-упорито спряганите имена, също отпадна, след като правителството го натовари с отговорността за подготовката и провеждането на изборите. Парламентарният шеф Цецка Цачева отпаднала, заради недостатъчна обществена подкрепа. А еврокомисарят Кристалина Георгиева отказала категорично, с което разочаровала управляващата партия. 

Друго популярно лице на ГЕРБ – строителният министър Лиляна Павлова, няма 40 години и според Конституцията не може да бъде „глава“ на нацията. Но пък може да бъде прекрасен столичен кмет. В управляващата партия са сигурни, че познато лице като Павлова, с образа на енергичен и работлив управленец, който си създаде в Министерството на регоиналното развитие и строителството, лесно ще спечели София, ако Фандъкова отиде в президентството. Освен това Павлова е с "червен произход" - дядо ѝ е бил дълги години министър по времето на Тодор Живков, което можело да привлече към нея и червен столичен електорат. 

Кой свали Тодор Живков, но остави комунистите на власт?

Защо Западът не разреши да бъдат съдени комунистите [Видео]

Защо САЩ са основните поддръжници на комунизма по света? [Видео]

Така се появила идеята за рокадата – Фандъкова – на „Дондуков“ 2, а Павлова – на „Москавска“ 33. Пред Епицентър.бг министър Павлова заяви, че от нас научава тази новина и че никой не е говорил с нея за подобен сценарий.

В някои вестници излезе информацията, че премиерът Борисов си харесал  Маргарита Попова за кандидат-президент. Тя обаче не знае това. С нея никой не е говорил. 

Вицепрезидентът получи  многобройни покани за обявяване на нейната номинация от различни патриотични формации, на които тя отказа. Попова е дала отрицателен отговор и на лидерите на три партии, извън ГЕРБ, които изключително настойчиво са ѝ предлагали да издигнат кандидатурата ѝ за президент. Отговорът ѝ е бил - остава лоялна към ГЕРБ и към Борисов. 

Така че, интригата продължава.

http://epicenter.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!