Поне 5 причини карат 1 млн. българи да почиват в Гърция

Гърция

Отлично поддържаните и обслужвани плажове, кокетните хотелчета и просторни улици на гръцките курорти привличат българските летовници.

Тази година българското присъствие на туристи в Гърция удари рекорда – до 1 август статистиката отчете, че 1 милион нашенци са предпочели плажовете на комшиите и са загърбили родното Черноморие. Наш екип се опита да разбере защо българите заобичаха повече Бялото море и керванът пое към ГКПП Кулата. А на пункта, ако попаднеш в петък сутрин или събота, си е жив кошмар. Километрична тройна опашка от автомобили и още толкова от автобуси с летовници.

Въпреки неудобството да минава граница и да чака, нашенецът е весел и не се ядосва. Прави впечатление,че граничните власти са станали доста сръчни и любезни, така че туристът да е добре дошъл в Гърция. Дори и да почака, няма да е повече от половин час. Първото препятствие е преодоляно, следва второ. Комшиите сложиха на входа на магистралата към морето тол такси. И там таксуват нашенци с 2,40 евро за кола и 6 евро за автобус. Но и това не отказва българите. Нищо че плащат за скапана магистрала и лоши гръцки пътища. Мрънкане обаче няма никакво.

Отиваме на най-близкия плаж до границата, само на 90 км до Кавала.

Леле, там вече лежат летовниците и само българска реч се чува, все едно си у дома. Анкетата ни сред плажуващите само на бърз прочит отдели поне пет причини защо българинът харесва тамошната идилия.

Първо – няма цена на чадър и шезлонгите. Просто си поръчваш едно кафе и лежиш цял ден.

Не си олекнал с 30 лева за едната сянка, а си поръчал нещо, платил си и си го консумирал. Нашенецът вика – абе само от сянката си с една обиколка напред. И за обслужването се хвалят също. Едни хубави, чевръсти млади хора тичат по плажа, усмихнати изпълняват всяка поръчка, не чакаш по един час някой завеян тип да ти обърне внимание.

А за да глезят клиентите си, гърците масово са почнали да учат български език и доста добре се справят. А където не знаят кирилицата, чорбаджиите са наели наши дечурлига за по 600 евро на месец да ходят като преводачи до гръцките сервитьори. И още – никой не те гони, ако извадиш от торбата сандвич или си донесеш отвън някаква напитка.

Второ – няма синя зона, няма платени паркинги. Ако идваш с кола на плажа, нямаш грижа – паркираш до самия плаж, такса няма. Влизаш в населеното място, никакви забрани и препятствия няма. И пак има ред, казват българите и са спокойни. И добавят – това ако беше у нас, то идват мутри, казват ти къде да паркираш, плащаш на момента, без да получиш разписка. А докато намериш място за паркиране, половината летовно време ти е изтекло, нервирал си се, пъшкаш, вдигнал си кръвното .

Любителите на уединението могат да се разположат и далеч от култивирания сектор
Отлично поддържаните и обслужвани плажове, кокетните хотелчета и просторни улици на гръцките курорти привличат българските летовници.
Моторите и автомобилите имат лесен достъп до всички точки на курортното селище

Трето – в Гърция има свободни зони за плажуване колкото щеш. И за диво къмпингуване там е рай. И да си разтегнеш палатката в Гърция е най-нормално и никой не те преследва.

Така е, видяхме с очите си. До всеки плаж с обслужване има голяма ивица свободен плаж, и то качествен, изчистен и на централно място. Там всеки има право да си отвори свой чадър, кърпа да постави, да прави каквото иска, а спасителите са бонус, гледат и тези клиенти.

В плажовете до Кавала и друго видяхме. Всеки, който иска, може да пренощува с палатка, да си паркира караваната на пясъка и пак е без такса. Палатките ги допускат дори и на централните плажове. Нашенци разказват, че се товарят за уикендите на колите, мятат отзад палатките и вместо в хотел за по една нощ спят на плажа – така, за романтика. Има, разбира се, и платени къмпинги, но там всичко е уредено – има ток, вода, столова, баня, санитарни възли и таксите са поносними.

Четвърто – цените за изхранване по капанчета, ресторантчета и заведения са нормални. Няма дране на девет кожи, казват българите. Гледаме менютата, даже предлагат българска баница, парчето – едно евро, бирата от 1 до 3 евро, наденичка едно евро, цаца голяма порция – едно евро, пържени картофки, също голя-яма порция – две евро, шишче – едно евро, рибката от 5 евро нагоре. А един от анкетираните ни вика – ей, ходих една година на олинклузив у нас, гладен си останах, навън пък поръчах пълнени чушки с ориз, златни ми излязоха – 27 лева порцията.

Пето – морето е чисто, а плажните ивици се поддържат. Има и безплатно здравно обслужване, ако си платил здравна осигуровка при пътуване с автобус или пък си носиш европейска здравна карта. И още – редят предимствата нашенци – в аптеките им лекарствата са по-евтини от тези у нас. Така, че на тръгване задължително българите си купуват и запасяват с основните медикаменти за един дом.

Заради тези основни пет причини българинът се зарича, че и догодина ще се върне в Гърция. А за нашето Черноморие признават, че сърцето ги боли, обичат го, но търгашите, работещи на принципа „ден година храни“, ги прогонили.

trud.bg

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!