Forbes: Русия е царицата на Черно море, САЩ и НАТО изгубиха

Укрепвайки позициите си в Черно море Русия постигна значителни успехи, полагайки немалко усилия за това. С това тя разруши плановете на НАТО, които алиансът строеше по отношение на целия регион.

Както пише Forbes, в последно време САЩ все по-често се кооперират със страни от черноморския регион, предлагайки им провеждането на военно-морски маневри и учения, а също обсъждайки с тях перспективите за съвместна отбранителна дейност. Действията на Вашингтон се обясняват с това, че държавите, граничещи с Русия, уж се нуждаят от защита от потенциалната «заплаха» от страна на Москва, отбелязва изданието.

Страните от Запада достатъчно добре знаят, че Русия в продължение на стотици години е разглеждала Черно море като един от най-важните гаранти за своята сигурност и има за това всички исторически и стратегически основания, се отбелязва в статията.

Във връзка с това не си струва да се изненадват, че в последно време Москва работи целенасочено, за да върне на флота си предишната слава, подчертава авторът на материала.

След като Крим се върна в състава на Русия, тя прикри Черно море с помощта на свръхзвуковите си противокорабни ракети с радиус на действие 600 км, с военните си самолети, а също с надводните и подводните си бойни кораб, пише изданието.

Възможностите на руския флот позволяват сериозно да се ограничат действията на САЩ и НАТО в Черно море. Русия принуди американската отбранителна промишленост внушително да увеличи военните си разходи.

Дори малките патрулни руски кораби могат да нанесат по-силен удар от корабите на другите военно-морски сили, защото руснаците използват новите крилати ракети «Калибър», заключава авторът на статията.

Укрепването на позициите на Русия в Черно море силно нервира НАТО и Пентагона. Във връзка с което в черноморската акватория постоянно пристигат американски военни кораби.

През юни тази година американското командване пребазира самолетоносача «Хари Труман» от Персийския залив в Средиземно море, за да демонстрира пред Русия гъвкавостта на американските сили.

«САЩ продължват да демонстрират привързаността си към колективната сигурност пред съюзниците от НАТО и подкрепата на партньорите си в Европа. Американските кораби работят в Черно море с цел укрепването на мира и стабилността», — съобщиха от Шести американски флот.

Припомняме, през март 2015 година в акваторията на Черно море влезе отряд от шест кораба на НАТО, които проведоха учения с Турция и Румъния. През май 2015 година към Черно море «погледна» американският ракетен самолетоносач «Рос».

В Черно море влезе и въоръженият с крилати ракети есминец «Джейсън Данхем».  Но екипажите от есминеца на ВМС на САЩ «Доналд Кук» завинаги ще помнят руската авиация през 2014 и 2016 години.

Министерството на отбраната на Русия заяви, че бойните кораби на НАТО, които влизат в Черно море, попадат моментално в руските радари и са «на прицел» от бреговите «Бастиони», корабите и авиацията на Черноморския флот.

Военните на Русия добавят, че това не е никаква заплаха.

 «Така постъпват всички страни, това е обичайно «съпровождане» на военни кораби, особено в ситуация на изострени отношения във военно-политическата област», — добавят офицери.

Струва си да отбележим, че в края на декември военните от Иран проведоха учебни ракетни стрелби в Ормузкия пролив точно в момента, в който към него се приближаваше американският самолетоносач «Хари Труман».

Тогава САЩ оцениха това като провокация, независимо от това, че ракетите не бяха нацелени по корабите. ВМС на Иран предупреди капитаните за началото на учебните стрелби по радиото преди тяхното начало.

А майка си или баща си търси «Хари Труман» чак до бреговете на Иран?!

Вероятно търси сестра си.

NewsFront – Bulgaria 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!