5000 наши емигранти в САЩ и Канада се завръщат

Гурбетчиите нямали друго препитание извън логистиката

5000 наши емигранти от САЩ и Канада може да се завърнат в България до 1 година, разкри пред „Всеки ден" експерт по адаптирането на мигранти от Източна Европа отвъд океана. Причината е в непрекъснатите съкращения на работни места в тираджийския бранш в двете държави. Както стана ясно преди дни, eдин от най-големите български бизнеси в САЩ затвори врати.

Транспортната компания „Мултигруп лоджистикс" спря работа и съкрати почти всичките си служители и шофьори. Въпросът е дали това е единичен случай на зле управляван бизнес, или е началото на спирала от фалити в бранша заради влошените условия през последните месеци.

В понеделник сутринта собственикът на компанията Васил Байрактаров събрал персонала в офиса и наредил на диспечерите да приберат камионите обратно в базата в чикагското предградие Франклин парк, след което им казал, че това ще е последният им работен ден. В ранния следобед на паркингите около сградата на фирмата е пълно с десетки камиони и ремаркета, а шофьори издаваха возилата. Те разказаха, че сутринта са получили телефонно обаждане с новината, че фирмата затваря и трябва да върнат ключовете и камионите. Там непрекъснато пристигат наши сънародници с идеята да започнат новия си живот отвъд Атлантическия океан със сигурен доход като шофьори, но от вчера всички те са отпратени, някои дори заедно с куфарите си от летище О'Хеър.

Компанията вероятно ще подаде иск за банкрут в съда, с което собствениците биха могли да спестят част от активите си.

Според запознати крахът на фирмата е започнал още преди няколко години с настъпването на чудовищната световна финансова криза, а в дъното на проблема се криели електронните дневници, които ставали задължителни за всички в бранша от догодина. Българските управители обаче решили да ги въведат по-рано и това довело до колосални загуби. Същата е причината и за затварянето на няколко компании в Канада, които изхранват стотици български семейства с прилични доходи.

Само за последните няколко месеца поне 100 нашенци са решили да оставят американския си живот и да се върнат обратно у нас, тъй като друго препитание, освен логистиката, там не могат да намерят. Прогнозите са за вълна от връщане на сънародниците ни, която може да надхвърли и 5000 души през 2017 г., ако тенденциите при транспортните компании останат негативни.

vsekiden.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!