Ужас! Убийства с цел отнемане органи за верига, доставяща органи от Китай

Трима международни следователи представиха на 22 юни т. г. в Националния пресклуб в столицата на САЩ, Вашингтон, напълно обновен доклад за убийството на затворници на съвестта в Китай, с цел отнемането на техните органи.

Цялостни разследвания, основавайки се на съобщения в медиите, медицински списания, сайтове на болници и уеб-архиви, на Дейвид Килгор, Дейвид Матас и Итън Гутман довели до извода, че броят на трансплантациите, извършени в Китай и цифрата на жертвите, са много по-високи от предишните прогнози.

Дейвид Килгор, бивш канадски държавен секретар за Азиатско-тихоокеанския регион и адвокатът по човешки права Дейвид Матас публикуват през 2009 г. книгата „Кървава реколта: отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай”.

Итън Гутман – разследващ журналист и анализатор за Китай публикува своите независими разследвания през 2014 г. за масовите убийства и отнемането на органи.

Само няколко дни преди публикуването на този обновен доклад и представянето му на пресконференцията във Вашингтон, Камарата на представителите на САЩ прие единодушно на 13 юни т.г. Резолюция № 343, осъждаща насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг и други затворници на съвестта, а също и от малцинствени етнически групи в Китай.

„Китай е извършил едни от най-ужасяващите и груби нарушения на правата на човека срещу практикуващите Фалун Гонг и други затворници на съвестта и при това, за тази злоупотреба няма никаква критика, да не говорим за санкции”, отбеляза депутатът Илеана Рос-Лейтинен (републиканка от Флоридa) – инициатор на подобна резолюция от юни 2015 г. Тя обясни, че преследването и отнемането на органи „трябва да бъде спряно изцяло и безусловно”.

Задълбочени разследвания

Този нов доклад от 800 страници се базира на разследването на тримата автори за последните десет години. Докладът включва над 2300 доказателства, обширна информация, която е събрана от съобщения в медиите, рекламни материали в Китай, медицински списания и уебсайтове на болници.

Много сайтове, публикували информация за трансплантации в Китай, са били заличени или модифицирани, след като се разкриват злоупотребите с отнемането на органи за първи път през 2006 г. Новият доклад разглежда информацията, която се намира в архива на уебсайтовете. Следователите от своя страна разглеждат броя на трансплантациите, легловата база в болниците, образованието на медицинския персонал, правителствените стратегии и финансирането.

Трансплантации на органи по поръчка

В повечето страни, пациентите трябва да чакат години за бъбречна или чернодробна трансплантация. В Китай може да се намерят съвместими органи в рамките на седмици - дори дни. Направени са хиляди спешни трансплантации на черен дроб на пациенти в рамките на 72 часа.

В рекламните материали или върху сайтове на китайски болници пише, че по всяко време могат да предоставят органи на нуждаещи се пациенти. В случай на отхвърляне на орган при пациент, няколко болници са обявили, че са в състояние, да му намерят повече органи.

Освен това, болниците предлагат онлайн такси за трансплантация на органи. Някои предлагат допълнителни услуги, за привличане на чуждестранни пациенти (туристи, нуждаещи се от трансплантации). Чуждестранните пациенти плащат сметки от стотици хиляди или дори милиони долари за трансплантации на органи. Времето за изчакване на орган за трансплантация било много кратко, за мнозина то е било само няколко седмици след поръчката.

Голям брой трансплантации на органи в сравнение с малко донори

Пред разследващите стои феноменът с огромния брой трансплантации на органи в Китай. Според уебсайтовете на болниците, експертният опит на лекарите и съобщенията в медиите, някои медицински екипи са извършвали трансплантации на органи почти без почивка. При някои трансплантационни центрове процентът на заетост на болничните легла бил постоянно над 100 процента. Построявали се нови сгради, подобрявали се съоръженията и се добавяли легла. Хуан Дзиефу – шеф на болница за трансплантации обявил плана си през 2015 г., да даде лицензи за трансплантация на повече болници и броят им от 169 да се увеличи на 300.

Според китайската традиция след смъртта тялото трябва да се запази, затова са редки случаите на доброволни донори. Липсва също ефективна система за доставка на доброволни дарения на органи в Китай. Големият брой на органи, които са били идентифицирани в рамките на кратък период от време, повдига въпроси за източниците. Екзекутираните затворници в Китай (преди 2015 г.) и доброволните донори могат да се приемат само за една малка част от броя на трансплантациите, се посочва в доклада.

Когато отнемането на органи през 2006 г. за първи път привлича вниманието на международната общност, китайските институции побързаха да изтрият или модифицират съобщенията, свързани с трансплантацията на органи.

Въпреки че официално броят на трансплантациите в Китай е около 10 000 на година, тази цифра може лесно да бъде надмината от няколко болници. През 2007 г. над 1000 болници са получили одобрение от здравното министерство за трансплантации на органи и са заявили, че ще имат необходимия минимален брой легла.

Въз основа на необходимия минимум, разрешен от Министерството, 146 болници са получили разрешения за бъбречни и чернодробни трансплантации, но от 2000 г. са проведени най-малко един милион трансплантации. В действителност всички тези съоръжения работят далеч над минималния капацитет. Освен това много съоръжения, които не са одобрени от Министерството, провеждат трансплантации на органи според търсенето, се посочва още в доклада.

Престъплението на държавата

След като медиите разкриха отнемането на органи в Китай през 2006 г., съществуват неоспорими факти, че тази практика продължава, макар и тайно и до сега. Заради „проблеми с източниците на органи”, както обяснява известен лекар по трансплантации, трансплантациите често се отчитат в по-малък брой и почти не се документират. Следователно, определянето на точните цифри се оказва много трудно.

Докладът засяга до каква степен военните, Комунистическата партия и правителствените организации, участват в отнемането на органи от затворници на съвестта, към което спада изчезването на практикуващи Фалун Гонг и принудителното медицинско изследване на практикуващи Фалун Гонг в центровете за задържане.

От източници на пациенти и от данни на болници за капацитета, квалификацията на персонала и финансирането, докладът съдържа подробна информация с показания на свидетели, за мрежа от систематично осигуряване на органи по поръчка с цел извличане на печалба.

Източник: De.Minghui.org, превод: falun-bg.info

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!