Ведомости: България е държава на мафията

Този режим е особено характерен за бившите комунистически страни в Източна Европа пише изданието

България е сред страните, които се определят като държава на мафията. Това е нов тип авторитарен режим, който е особено характерен за бившите комунистически страни в Източна Европа, пише в свой анализ руското издание Ведомости.

Феноменът „държава на мафията“ в политическата наука не е чужд. Той е изучен от Мозес Наим Според него благодарение на новите технологии през последните две десетилетия криминалните групи са излезли извън границите на своите традиционни дейности и са започнали активно да проникват в политическите структури на страни като Черна гора, Бирма, Гвинея-Бисау, Венецуела, както и България.

Националните интереси на тези страни в крайна сметка се оказаха напълно преплетени с интересите на организираната престъпност, пише руската медия.

Според унгарския политолог Балинт Мадяр отличителна черта е семейният характер на системообразуващите компании и от представители на политическия елит, приети в "семейството". Мафията предпочита да организира своя бизнес на семеен принцип, защото кръвните връзки осигуряват лоялност и доверие в рамките на системата. Бизнесът се развива както от членовете на "семейството", така съществуващата система от връзки. Най-често подобни компании се срещат в строителния бизнес. Те процъфтяват за сметка на изгодни държавни поръчки и държавни капиталовложения, отбелязва политологът.

За държавата на мафията са характерни още паралелната концентрация на политическа власт и основните икономически активи в ръцете на едни и същи лица. В държавата на мафията частните интереси подменят интересите на обществото не от време на време, а постоянно и систематично. Практически няма област в тази държава, която да не е подчинена на укрепването на властта и обогатяването.

Държавата на мафията е паразитна държава. За повишаването на благоденствието на определена политическа и финансова група системата активно се бори с независимото натрупване на финансови ресурси, национализира ги, но в полза на отделни индивиди, а не на страната като цяло.

В държавата на мафията ролята на политическите институции се обезценява, техните функции се подменят от волевите решения на държавния глава, който е в ролята на фактическия собственик на държавата. Правото по закон се подменя от "закона на властимащия".

economic.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!