Грабеж на века е новият закон за концесиите

Били са грабежи за последните 27 г., но новият закон за концесиите, гласуван от 75 депутати на ГЕРБ, ДСБ и на Ковачки преди 2 дни е №1. Въпреки че се оправдава с нова евродиректива, той в ярко противоречие с препоръчвания от нея 5-годишен срок (за по-голям се препоръчва конкретна преценка на разумния срок за възръщаемост), предвижда на практика вечно ползване на народните богатства: АЕЦ, ТЕЦ Марица Изток 2, газовите тръби и хранилището, летища, пристанища, трамваи, тролеи, извори, културни паметници, пощи, даже обществената сигурност, затворите, религиозните услуги и „членски организации”. ТОВА ГО ПРАВИ ГЪРЦИЯ, АЛА ТЯ Е ВЪВ ФАЛИТ – НИЕ ЗАЩО ГО ПРАВИМ, СЛЕД КАТО СМЕ ФИНАНСОВО СТАБИЛНИ?!

Досегашният 35-годишен срок ощетяваше концесионерите”, оправда се в интервю бутащият закона вицепремиер Томислав Дончев. Каква е истината? Отново обратната. Само през 2014 г. чистата печалба на златодобивниците от Дънди Прешъс е 205 000 000 лв. при ниска цена на метала според публикуваните данни, а според експерти парите най-вероятно са и доста повече. Колко е печалбата им за 17 години от 1999 г., когато правителството на Костов им даде концесията? Същото важи за Аурубис, който дълбае мед у нас – 138 млн. лв. печалба. И така близо 2 десетилетия от даването на концесията.

Според новия закон те могат да продължават с векове – в него няма максимален срок. Вписано е, че за концесии над 25 години и над 50 години овластените да ги правят еднолично министри и кметове МОЖЕ да питат съответно общинските съвети и парламента дали са съгласни, но това означава, че може и да не ги питат. Дава им се и друго на практика неограничено право – МОЖЕ договорите да бъдат тайни или да имат поверителни клаузи. То вероятно е в името на демокрацията и свободното слово. Това е особено скандално, тъй като според гласувания закон МОЖЕ ОТДАВАЩИТЕ ОТ НАШЕ ИМЕ ОБЕКТИ – ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНИТЕ, ДА ПОЕМАТ И РАЗХОДИ НА КОНЦЕСИОНЕРИТЕ, ако онези не си били преценили рисковете.

Много е интересно, че при наличието на хиляди юрисконсулти на заплата в Министерския съвет, министерствата, областните и общинските администрации, създаването на ограбващия Закон за концесиите е възложено на частна кантора. Кой е авторът? Бузева и партньори. Асистент Бузева  преподава търговско право в Софийския университет и тогава неин партньор в лекциите и изпитите беше видният законотворец при Виденов – Златомир Орсов. Орсов бе автор и на закона за кооперациите, по който се регистрираха Популярните каси като фалиралата тези дни в Дупница например, след легендарната банка на Кръга Орион, също със средства събрани от земеделските кооперации.

Депутатката Магдалена Ташева извади документи от МС, според които законопроектът на Бузева е платен с 85 000 лв. без ДДС или общо 102 000 лв. на данъкоплатците. Същата кантора е съветвала за 336 220 евро или 657 590,73 лв. фалиралото БДЖ, взело е 980 000 лв. по два договора със Столичната община като консултант по инвестициите и строителството на Завода за боклук и т.н. Интересното е, че обикновено печели като кандидат с единствена оферта търговете. Което понамирисва.

Екип на 19 минути  

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!