Словения с невероятно откритие, яйца помагат срещу Алцхаймер?

Словения намери нов начин да се бори с болестта на Алцхаймер. Словенските специалисти твърдят, че след многогодишна селекция са успели да отгледат поколение от пилета, които снасят яйца с много висока концентрация на холин. Тези „лечебни“ яйца уж забавят напредването на болестта на Алцхаймер и деменция.

Анализът на химическия институт в Любляна потвърдил, че консумацията на яйца от кокошки от „шентейнерска порода“ помага на болните от Алцхаймер и на хората с деменция.

„Яйцата от тези пилета ги нарекохме „холинчек“, защото съдържат много холин. Това вещество е много важно за функционирането на клетките и предпазва от възникването на ранната деменция и болестта на Алцхаймер“, твърди Стан Брегар от сдружение „Галус Бартоломаеус“, които насърчават отглеждането на този вид птици.

Интересното е, че този вид пилета, всъщност, е получило названието си от петел, което е уникален случай в света. Става дума за вид „шентейренски петел“, който според някои данни е отглеждат от времето на древните келти. Той се откроява с голям гребен, тъмночервено и черно оперение и е изключително малък. Петелът обикновено опложда стадо от около 15 кокошки, което е доста повече отколкото другите петли. Учените все още изследват връзката между петела и по-високото съдържание на холин в яйцата на кокошките от този вид, но засега няма категорични обяснения на какво се дължи. Все пак специалистите се стремят да дадат някакво пояснение.

В качеството на яйцата помага и това, че нашите кокошки се радват на свободно паша в чиста природа“, казал Брегар. Словенските медии отбелязват, че се мисли и за създаване на „банка за гени“ заради гена на петел от тази порода, за да се съхрани и за бъдещите поколения.

С новото си откритие за ранна превенция на Алцхаймер и деменция с яйца, Словения определено бележи стъпка напред в здравеопазването. Вече дори се обмисля, този сорт яйца да се въведе като задължителен за консумация в менюто на рисковите граждани.

razkritia.com 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!