Антон Тодоров: Политическият мошеник Плевнелиев няма да довърши мандата си! Как не го е срам?! Излъга всички, че не е членувал в БКП

Политологът Антон Тодоров взриви политическата и обществената сфера с разкритията, че президентът на ГЕРБ Росен Плевнелиев е бил висша номенклатура на БКП и е бил свързан с тайните комунистически служби. Според изследователя държавният глава умело е прикрил тези факти, но всъщност те разкриват генезиса на задкулисието в България и на зависимостите на Плевнелиев. Пред „Всеки ден“ Антон Тодоров, който е автор на няколко книги за родната политическа действителност, разказа как е открил сензационните и дълго укривани данни. Прогнозира на политолога е, че настоящият президент няма да изкара мандата си.

Г-н Тодоров, хвърлихте бомбата, че президентът Росен Плевнелиев е бил член на БКП и активно е участвал в партийния живот на университета, в който е учил – ВМЕИ „В.И. Ленин“ (Висшия машинно-електротехнически институт, днешния Технически университет). На какво се базират вашите твърдения?

Когато срещу Плевнелиев бяха хвърлени недоказани твърдения, че е бил щатен платен комсомолски секретар, аз си направих труда да отида до Благоевград и да започна да търся документи в Държавния архив. Това стана няколко месеца преди избирането на Росен Плевнелиев за президент. Започнах да търся на сляпо. На втория ден от пребиваването ми там излезе документ, който показваше, че неговият баща Асен Плевнелиев е бил висша номенклатура в Окръжния комитет на БКП в Благоевград и то не каква да е, а отговорник за идеологическата работа в основните и средните училища. Той е бил шеф на комисия по партийно-организационна работа на първични партийни организации в училищата. Това означава, че без подписа на Асен Плевнелиев не е минавало назначението на нито един учител.

След това започнах да търся информация в различни архиви. Последните ми открития за членството на президента в БКП станаха напълно случайно. Пиша двутомна политическа биография на Иван Костов и след много търсения, в Централния държавен архив открих един опис, който съдържа 20-30 архивни единици от ВМЕИ „Ленин“. В една от тях се съдържат всички материали от отчетно-изборната конференция на партийния комитет във ВМЕИ от 23 ноември 1987 г. Попаднах на преброителите на тази конференция, сред които на пето място фигурира името на Росен Асенов Плевнелиев. Няколко листа по-нататък видях състава на Вузовския комитет, в който влиза и настоящият президент. Първоначално това е проект, а после от стенограмата се вижда, че т.нар. проект за Вузовски комитет от 52 души е гласуван анблок от делегатите на Вузовската партийна конференция. Това, което мина всякакви граници бе появата на Росен Плевнелиев като делегат на районната партийна конференция.

Значи е доказано, че Плевнелиев е бил член на БКП…

О, разберете – този човек е бил не само член на БКП, той е бил номенклатура на Градския комитет на БКП, бил е номенклатура на Районния комитет в район „Христо Ботев“ в София. Като член на Вузовския комитет е участвал в избирането на бюрото на Вузовския комитет и на комисията по кадрова политика. Тук започва най-неприятната част, която предизвиква погнуса. Избирайки комисията по кадрите, Плевнелиев е селектирал главната цензорна структура на БКП във ВМЕИ „Ленин“, хората, които са взимали решения и са счупвали съдбите на мнозина от научните работници и студенти там.

Имам десетки страници с решения на тази кадрова комисия, в избора на която Плевнелиев е участвувал, където се виждат откази някой да стане асистент, доцент, да отиде на специализация в чужбина като мотивите навсякъде са едни и същи – „нездрав класов произход“. Прощавайте, това е мерзост. Това е отврат. Във всяка нормална страна от бившия Източен блок този факт щеше да предизвика автоматично искания, и то основно от т.нар. десни, за оставка. Къде са десните в България, къде е Реаниматорският блок, къде е ГЕРБ? Плевнелиев е абсолютен политически мошеник.

Ако Плевнелиев, влизайки в политиката, сам беше признал за своето минало, това щеше ли да го оправдае да заеме с чиста съвест най-високия държавен пост? Все пак преди 1989-та трудно можеше да се откаже на БКП.

В ДС и в Първо главно управление около 5 % от кадровите офицери не са били членове на БКП. Фразата „Никой не можеше без БКП“ не е вярна. Можело е да се отказва членство в БКП, ако човек е имал идеологически задръжки. Можело е да откажеш да станеш секретен сътрудник на ДС и на РУМНО (Разузнавателно управление на Министерство на народната отбрана). Плевнелиев трябваше да направи следното – като кандидат-президент да каже тези неща. Част от т.нар. десни нямаше да го подкрепят на втори тур заради това. Хората, сред които съм и аз, спазваме някаква базисна хигиена в тази посока.

Смятам, че фразата „бил си член на БКП, това не е толкова страшно“ ни обрича на вечно забвение. Нима БКП е правила по-малки престъпления от националсоциалистите?! Не, правила е по-големи престъпления! Що за кощунство си позволяват адвокатите на Плевнелиев, твърдейки, че членството в БКП не е било нищо. Това, че си бил член на този антибългарски, промосковски инструмент в България те натоварва с един шлейф, който показва, че ти не можеш да бъдеш десен кандидат. Ако Плевнелиев беше казал тези неща, вероятно той нямаше да бъде избран. Вероятно ГЕРБ щяха да предложат Цветанов, който пък е бивш служител на 7-мо управление на ДС и ГЕРБ нямаше да спечелят президентските избори.

Г-н Плевнелиев не е обелил и дума за своето минало. Смятате ли, че чрез антикомунистическата си риторика и чрез обявената политика в неговия екип да няма служители на ДС, президентът прикрива номенклатурната си същност?

Да, мисля, че е така. На Плевнелиев мога да обещая едно нещо – това не е последното разкритие за него. Мога да предрека едно – Плевнелиев няма да си завърши мандата. И той няма да го завърши, не заради това, че има някакви зли козни срещу него, а защото той се оказа абсолютно неточен човек, на неточното място, на неточното време.

Освен разкритието, че Плевнелиев е бил член на БКП, вие сензационно обявихте и че президентът е бил свързан с военното разузнаване.

Да, става дума за негова причастност към Разузнавателното управление на Генералния щаб, наричано и РУМНО. В свои изявления през предизборната кампания Плевнелиев каза, че по време на втората си година в казармата е бил в изчислителния център на ГЩ. От архива на РУМНО разбрах, че там са били 5 школници, които са обслужвали компютрите на 42 генерали и офицери. Дадох си сметка, че това е работа в най-засекретената част на най-секретната служба по времето на комунизма. На базата на документи открих, че петимата програмисти и двамата оператори на електронно-изчислителни машини в изчислителния център на Генщаба са част от секретния щат.

Разполагам и с телеграма от най-висша степен на секретност, която е изпратена от тогавашния началник на Военното разузнаване ген.-полковник Васил Зикулов до неговия съветски колега началника на Главното разузнавателно управление на Съветската армия армейски генерал Пьотър Ивашутин. В тази телеграма двамата началници на този секретен изчислителен център се командироват в централата на ГРУ в Москва, за да получат софтуер и логистика, както и обяснение как се работи с този софтуер.

Още не съм намерил конкретен документ, в който Плевнелиев да е написан като част от този щат, но е факт, че той самият го признава. Разполагам с документ, според който президентът като служител в Школата за запасни офицери е командирован в този изчислителен център на РУ на ГЩ. Имаме цяла поредица от косвени доказателства, а за мен те са и преки, защото съм ги консултирал с хора от тези среди, че настоящият държавен глава е бил в тази структура и е бил част от щата на разузнавателното управление на армията. Това са убийствени за кариерата на всеки политик факти, още повече, че тук става дума за титулуван десен политик.

Трябва ли да се прави връзка между номенклатурното минало на президента и последващата му успешна бизнес кариера в Германия?

Да, аз правя такава връзка. Говори се, че той е започнал кариерата си с износ на работници и че фирмата му е била първата получила лиценз за износ на работници. За това обаче нямам документални доказателства и не мога да го твърдя. Но цялата последваща кариера на Плевнелиев показва много интересно отъркване в тези задкулисни кръгове.

Погледнете Иво Прокопиев – неговия демиург. Прокопиев идва от Разград, където неговият баща е бил зам.-директор на Ловно стопанство „Воден“. Там диктаторът Тодор Живков е приемал другия диктатор Леонид Брежнев. Братът на Иво Прокопиев пък е работил в секретните служби. Самият Иво Прокопиев направи гигантска бизнес кариера. Ако погледнете какви лакоми късове от националното богатство получиха Прокопиев и неговите съдружници по времето на Костов и как медийно се отблагодаряваха на т.нар. десни, ще ви стане ясно цялото това нещо, което наричаме задкулисие.

Задкулисието представлява едни хора, които разполагат други зависими в случая хора като Плевнелиев на влиятелни диспечерски позиции – например в банковата сфера, във висши административни изборни позиции. Те пък се отблагодаряват като правят бараж на тези, които са ги промоцирали и им осигуряват достъп до публични пари, много често на границата на закона и дори прекрачвайки тази граница.

източник: vsekiden.com

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!