Соларно барбекю готви храната дори и след залез слънце

Мнозина от нас обичат да палят барбекюто в това хубаво топло време, особено през почивните дни. Използването на дървени въглища обаче не е много добро нито за околната среда, нито за храната, която ще се сготви отгоре.

Досега разработваните модели соларни барбекюта винаги са изисвквали наличие на пряка слънчева светлина. Сега една „нова“ соларна технология, разработена от професора от MIT Дейвид Уилсън, може да направи соларното барбекю работещо и вечерно време. Това може да е любопитно за потребителите в развитите страни, но за жителите на развиващите се страни е особено ценно, тъй като те нямат много други алтернативи.

Технологията на Уилсън впряга слънцето и съхранява топлината, за да даде възможност за готвене до 20 часа с температури над 230 градуса. Технологията използва френелови лещи за улавяне на енергията на слънцето. Тази топлина разтопява литиев нитрат във вградения контейнер. Литиевият нитрат действа като батерия съхраняване на топлинната енергия за до 25 часа. След това нитратът отделя топлината за целите на готвенето.

„Има много слънчеви печки, да“, казва Уилсън, „ но не много от тях използват система за съхранение на латентна топлина за приготвянето на храната“. Уилсън измислил това решение, след като прекарал известно време в Нигерия, където се готви на печки на дърва. Това, според него, води до редица проблеми. Освен, че печките на дърва създават опасност от заболявания на дихателните пътища, практиката допринася за обезлесяването, а особено деликатен проблем е това, че по време на търсене на дърва за печките много от жените стават жертви на изнасилвания.

greentech.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!