Цирк: Докато Плевнелиев громи Москва, Лукарски предлага на Русия заедно да строим кораби

Докато в София президентът Росен Плевнелиев громи Москва по всички фронтове,  в Санкт Петербург икономическият министър Божидор Лукарски предлага България  и Русия заедно да строят кораби. Това следва от изявление на икономическия министър Божидар Лукарски, отправено към руския му колега Денис Мантуров.

Срещата на Лукарски и Мантуров е в рамките на 20-ия юбилеен Петербургски икономически форум.
„Организиране на съвместни българо-руски производства на високотехнологични изделия и такива с голяма добавена стойност, които да се реализират на пазарите в Русия, ЕС и в трети страни, предложи министърът на икономиката Божидар Лукарски на срещна с министъра на промишлеността и търговията на Руската Федерация Денис Мантуров“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Лукарски и Мансоров обсъдили и възможностите за разширяване на взаимната търговия.

„Готови сме да окажем съдействие за организиране на съвместни производства“, увери министър Лукарски.

По-конкретно представителят на българското правителство предложи съвместно производство на морски съдове и плаващи платформи. Министър Лукарски информирал руския си колега за резултатите от проведено заседание на работната българо-руска група по корабостроене и изтъкнал, че страната ни е заинтересована българските корабостроители да произвеждат плавателни съдове и оборудване за тях, както и да извършват ремонти на съдове и плаващи платформи с руската страна.

Министърът на икономиката поставил и въпроса за възстановяване на кооперираното производство на двигателни мостове за „Камаз“ в България.

Двамата министри се съгласили също така, че едно от перспективните направления за развитието на двустранното сътрудничество с Русия е това на регионално ниво.

epicenter.bg 

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!