Щатският сенатор Ричард Блек: "Мен ме безпокои вероятността примирието да позволи на Турция и занапред да снабдява ИД и Ал Кайда. Военните в Пентагона искат да воюват с ИД, но ги спира Държавният департамент"

"От ръцете на Ал Кайда на 11 септември 2001 г. загинаха 3000 американци, а нашето федерално правителство забрави за това и сега ги нарича „умерена опозиция”, заяви щатският сенатор Ричард Блек.
Блек отбелязва, че във Вашингтон не могат да различат опозиционерите от терористите, а примирието може да се използва за снабдяване на ИД и Ал Кайда. При това сенаторът счита, че САЩ са косвено виновни за многобройните жертви сред мирното население в Сирия.
Администрацията на Барак Обама не се стреми сериозно да се бори с ИД, американските власти не могат да различат опозицията от терористите, счита сенаторът от Вирджиния Ричард Блек.
 „Почти всички доставки за ИД става с одобрението на турското ръководство стават през пролуката в границата западно от Кобани.  А ние правим услуга на Турция и й позволяваме да остави незатворен този участък. През тази пролука ИД, до идването на руснаците прехвърляха 44 хиляди барела нефт за денонощие с 2000 автоцистерни. Руснаците изкараха от строя около три четвърти от нефтовозите на ИД, а западната коалиция действаше в Сирия две години и не унищожи нито една цистерна”, каза Блек.
Вместо да се борят с ИД, партньорите по коалиция фактически „позволявали на ИД да печели”.
„В една страна течеше нефтът, а в другата – оръжие и боеприпаси. По някакъв неразбираем начин в откритата пустинна местност ние не можахме да открием 2000 нефтовоза. Получава се объркана картина”, казва сенаторът.

„Сегашната администрация на САЩ не се бори сериозно с ИД. Струва ми се, че военните в Пентагона искат да воюват с ИД истински, но ги спира Държавният департамент. Мен ме безпокои вероятността примирието да позволи на Турция и занапред да снабдява ИД и Ал Кайда. Аз прекрасно разбирам, че от ръцете на Ал Кайда на 11 септември 2001 г. загинаха 3000 американци. А ето че нашето федерално правителство забрави за това и сега ги нарича „умерени” – заявил той.
Още от 2015 година, Блек изразява загриженост от това, че Съединените щати са отговорили на руската помощ за Сирия, като са изпратили противотанкови ракети TOW на терористите, критикувайки безразсъдното въоръжаване на „добрите терористи” и спиране на оръжията на „лошите терористи”, като добави, че безотговорното разполагане на ракети TOW заплашва авиацията по целия свят, тъй като противотанковите оръжия има голям обхват и могат да се прицелят и унищожат излитащи пътнически самолети.Той каза, че като сенатор на Вирджиния, изпитва тревога, тъй като тези ракети може да достигнат до отдалечени райони край летища, като Националното летище „Рейгън”, Международното летище на Далас, и добави, че е изразил своето безпокойство пред американския президент.
Сенаторът счита САЩ за косвено виновни за многобройните жертви сред мирното население в Сирия: „Ние сами започнахме да доставяме на сирийската "умерена" опозиция зенитни ракети. Това принуждава авиацията на сирийската армия да нанася авиационни удари от голяма височина, което снижава тяхната точност. По такъв начин, доставяйки на терористите подобно оръжие, ние в определена степен внасяме своята лепта”, каза сенаторът след посещение то си в  Дамаск и срещата с Башар Асад.
Ердоган за пореден път гневно нападна Запада относно борбата с тероризма, предаде Анадолската агенция.
По думите му, страната му е оставена сама да се бори с групировката „Ислямска държава“ и плаща най-високата цена за това.
Ердоган обяви, че Анкара няма да промени антитерористичното си законодателство, въпреки че е едно от условията на ЕС, за да получи визова либерализация за турците.

yphalachev.blogspot.com.au 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!