Тракийски дружества: Турция да признае за геноцид над българи от 1913 г. и това да е условие за членството й в ЕС

Признаване на турски геноцид над българите от Тракия и Мала Азия от 1913 година и поставяне на въпроса за имотите на бежанците от тези райони като условие за членството на Турция в Европейския съюз поискаха в декларация Българските тракийски дружества, предаде Българското национално радио.

Няколстотин души от Южна България изразиха недоволството на протест в София. Темата за проблемите на потомците на бежанците се неглижира от няколко поредни правителства, заяви председателят на Съюза на тракйските дружества Красимир Премянов: В периода 1913-1925 г. близо половинмилионното българско население в Тракия и Мала Азия насилствено или чрез икономическа принуда е прогонено от родните си места. Принудено е да изостави собствените си имоти без справедливо обезщетение.

Повече от 100 години те се ползват незаконно от турската държава. Това са тежки нерешени проблеми между Република България и Република Турция, хвърлящи сянка върху нашите взаимоотношения, независимо от приказките за приятелство и добросъседство. Според тракийците управляващите трябва спешно да се занимаят и с проблеми като радикализация и турцизиране на българските мюсюлмани и пълзящата ислямизация на Родопите.

http://www.segabg.com/; burgas-podlupa.com 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!