Робърт де Ниро: Синът ми е аутист, да поговорим за това

Робърт де Ниро: Синът ми е аутист, да поговорим за това

Повод 72-годишният Де Ниро да заговори за семейната трагедия стана спорен документален филм, който обвинява Центъра за контрол и превенция в Щатите, че е прикривал връзката между болестта аутизъм и някои ваксини. “Ваксинацията: от прикриването до катастрофата”трябваше да бъде излъчен на филмовия фестивал “Трибека” (13 - 24 април) в Ню Йорк, на който Де Ниро е съосновател.

Включването му в програмата предизвика остри критики, според които представянето му означава да се легитимира и даде гласност на движението против ваксинирането. След надигналия се бойкот в първото си изявление от края на миналата седмица Де Ниро защити правото филмът да бъде излъчен. 

“С Грейс имаме дете с аутизъм и вярваме, че е изключително важно всички въпроси, свързани с причините за аутизъм, да бъдат обсъждани и проучени - написа той в официално изявление и уточни: - В 15-те години, откакто “Трибека” съществува, никога не съм настоявал конкретен филм да бъде включен в програмата. Въпреки това 

въпросът сега е много личен за мен и семейството ми

и искам да се породи дискусия, поради което ние ще включим “Ваксинацията”. Не пропагандирам филма и не съм част от движението за антиваксинация. Просто искам да дам възможност за разговор по въпроса”. Де Ниро спомена за първи път през 2013 г., по време на интервю за лентата “Наръчник на оптимиста”, че синът му има нужда от специални грижи. Актьорът рядко коментира семейни въпроси. С жена му водят изключително затворен за медиите живот.

Режисьорът на лентата е британският изследовател Андрю Уейкфийлд, публикувал изследване през 1998 г. в английското медицинско списание “The Lancet”. Там той твърди, че съществува връзка между комбинираната ваксина МПР (морбили, паротит (заушка), рубеола) и аутизма. Това проучване отключи движение срещу ваксините, от което имаше смъртоносни последствия. 

Според медицинските власти 

отказът от ваксини е довел до смъртни случаи и епидемии от детски болести,

които са предотвратими чрез ваксинация, а Андрю Уейкфийлд получи забрана да практикува медицина във Великобритания. След съобщението за отложената прожекция ученият сподели “... Това е поредният пример за силата на корпоративни интереси, цензуриращи свободното слово, изкуство и истина. “Трибека” няма да спре света да стигне до истината зад филма”.

retro.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!