US базите остават безплатни още 10 години: Губим $ 2,5 милиарда

US бази

US базите  у нас остават безплатни още 10 години, след като „изпуснахме“ да предоговорим условията, които подписаха Ивайло Калфин (тогава вице на Станишев, сега - на Борисов) и Кондолиза Райс ( тогава държавен секретар на САЩ), а от утре тече ново десетилетие.
Заради този „пропуск“ България ще продължи да губи много пари. Дори и най-евтината щатска външна база в Киргизстан им струва 63 милиона долара годишно. У нас те са 4 ( Ново село, Безмер, Граф Игнатиево и Айтос), което значи, че губим $252 милиона годишно. А за десетилетие това са $2,52 милиарда или 4,375 млрд.лв.

Американците се похвалиха, че ще инвестират $8 млн. в своята база, от което ние нищо не печелим. Но за сметка на това не изпълниха обещанията си отпреди 10 години, че ще позлатят общините, където се намират US полигоните.
19' припомня, че самолетите и корабите на САЩ също не плащат за ползване на правителствените и военните летища и пристанища, според подписания договор, който остава в сила и днес. Гражданските линии го правят и това ни носи стотици милиони годишно.

България също се съгласи и да отстъпи от основното си право да упражнява юрисдикция върху членове на US силите, извършили престъпления, които не произлизат от официалните им задължения. А българските работници в базите нямат право на стачка и договорите им могат да бъдат прекратявани съгласно военните правила на САЩ.

Експерти предложиха, ако янките не ни дават пари, то поне да ни предостъпят за временно ползване или да ни подарят една ескадрила самолети. Нека не забравяме, че сме им спестили  2,5 милиарда долара за 10 години. И от утре им подаряваме още толкова -  общо $ 5 млрд. или близо 9 млрд. лв.

Имайки предвид, че условията за US базите не бяха предоговорени, тази идея остана нечута от управляващите.

За нас съществува единствено опасността да станем мишена за терористични атаки и то напълно безплатно.

19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!