Над 150 хиляди души изпратили Гунди и Котков. Тодор Живков бил бесен на голямата тълпа

150 хиляди души изпратили Гунди и Котков

"Защо трябваше да огорчим съветските хора, на какво основание? Не можем да търпим и няма да търпим да се издигат други кумири за нашата младеж и за народ освен тези, които партията издига,"

Невижданото стълпотворение от 150 хиляди души на погребението на Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков през лятото на 1971 г. е извадило от равновесие Тодор Живков. От разсекретените архиви на ЦК на БКП изплува реакцията на бившия партиен и държавен ръководител в стенограма от заседание на Политбюро на ЦК на БКП, на което присъства и тогавашния вътрешен министър Ангел Солаков. 

"Това, което ни разтревожи, е погребението на двама спортисти - казва Първия на заседанието. - Ние ценим тези спортисти, те са талантливи, но това, което др. Солаков извърши, не зная дали в някоя друга социалистическа страна биха си позволили да извършат, без да се разтревожи партийното и държавно ръководство. Участват в погребението над 150 000 души! Някои другари твърдят, че такова погребение в България не е имало. 150 000 души не са участвали в шествието при погребението на Георги Димитров.

Другарю Солаков, не си ли зададе въпроса, че всички тези хора работят някъде, че те трябваше да напуснат своите научни институти, учреждения, фабрики за това погребение? Не ти ли е известно на тебе, че такива спортисти като Аспарухов и Котков са достатъчно известни и не е нужно да се лепят афиши и да се призовават гражданите да участвуват в погребението, че не е необходимо да се провежда тази хитрост, че на стадиона ще се проведе голямо поклонение? Такова поклонение не е имало. Оттам се е разгърнала манифестация.

Наредил си административно целият ръководещ състав на министерството да участвува.

Защо извърши погребението в часа, когато се погребваха съветските космонавти (б.р. - Георгий Доброволски, Владислав Волков и Виктор Пацаев загиват в деня на катастрофата на Гунди и Котков)? Защо трябваше да огорчим съветските хора, на какво основание? Ние уважаваме всички талантливи хора в нашата страна, в това число и футболистите, но не можем да търпим и няма да търпим да се издигат други кумири за нашата младеж и за народа освен тези, които партията издига."

epicenter.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!