Виктория Нюланд: Има външни сили, които искат да ви разкъсат, но САЩ ще ви помогнат

Барак Обама внимателно следи какво се случва тук

Виктория Нюланд

Реформаторските сили в България трябва да останат заедно, да работят заедно, подчерта помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия

Рефораторските сили в България трябва да останат заедно, да работят заедно. Защото има много външни сили, които искат да ви разкъсат, но трябва да продължите напред. САЩ, в рамките на стратегическото партньорство, ще помагат за сигурността на страната в НАТО, за енергийната сигурност. Това заяви в предаването 120 минути по Би Ти Ви помощник държавният секретар на Съединените щати по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд

Тя подчерта, че президентът Барак Обама внимателно следи събитията тук и е много добре запознат с това, което става. Той е ангажиран с енергийната ви сигурност, с развитието на демокрацията, подчерта Виктория Нюланд.

България наистина е на кръстопътя на великите сили, призна Нюланд. Тя добави, че САЩ работят от 25 години за това България да има свой собствен избор. "Прогресът е свързан с осигуряване сигурността на България - енергийната, върховенството на закона, борбата с корупцията.

Българите определят живота си сами, а страната е пример за действието на мултиетническата и мултикултурната демокрация, добави помощник държавният секретар.

Според нея основните въпроси за решаване са свързани с националната сигурност, борбата с корупцията и върховенството на закона. България трябва да каже не на олигархията, не на контрабандата, категорична е Нюланд.

Корените на бежанската криза са в гражданската война, която се води в Сирия, подчерта американският дипломат. Тя подчерта, че голяма чат от бежанците са сирийци, които бягат от войната. САЩ са страна от такива мигранти, които са бягали от насилието, добави Нюланд.

Тя отбеляза още, че България и Турция работят много добре заедно за справяне с кризата с бежанците.

epicenter.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!