Преглед на преследването на Фалун Гонг

Фалун Гонг практикуващи издигат бенери с надпис: "Истина, Доброта, Търпимост", преди полицията да ги арестува на пл. Тянанмън, Пекин, Китай.
Фалун Гонг практикуващи издигат бенери с надпис: "Истина, Доброта, Търпимост", преди полицията да ги арестува на пл. Тянанмън, Пекин, Китай.

Фалун Гонг се практикува в 70 страни по света, но в родината си Китай е обект на нечувани, добре документирани нарушения на човешките права. Мащабът на злоупотребите, на които практикуващите Фалун Гонг са подложени, го правят на практика най-голямото преследване за убеждения в света днес.

То започва на 20 юли 1999 г., последвано от години на ескалиращи държавни злоупотреби (timeline).

Едно основно обяснение за тази на пръв поглед ирационална кампания е атеистичната природа на Китайската комунистическа партия (ККП), която се бои от всякакви групи извън нейния контрол - особено от тези, които имат различна идеология от нейната.

ККП прави постоянни опити да изкорени всякакви духовни вярвания в Китай (държава, традиционно известна като "земя на божественото"). И до днес католици, протестанти и много тибетски будисти не могат да изповядват религиите си свободно в Китай, като са изложени на постоянен риск от задържане и изтезания. През 1999 г. Фалун Гонг се превръща в естествена мишена, тъй като е най-голямата - и най-бързо разрастваща се - духовна група там, наброяваща 100 милиона практикуващи, съгласно официална информация на правителството по това време.

Според други източници решението за започване на кампанията е свързано със "страха" на бившия лидер на ККП  Джянг Земин и неговата "ревност" от известността на Фалун Гонг. Според анализатора Willy Lam (news) Джянг "използва масовото движение за насърчаване на вярност към себе си". Източници, цитирани от Washington Post, твърдят, че "Джянг Земин решава еднолично, че Фалун Гонг трябва да бъде премахната" и "я взема на прицел като лесна според него мишена" (повече за кампанията).

Може би най-забележителното в кампанията е преобладаващата употреба на екстремни изтезания. Изтезанията на последователи на Фалун Гонг е документирано във всяка провинция на Китай, включително затвори, трудови лагери, центрове за промиване на мозъци и училища.

Популярни техники включват мъчения с електрошокови палки, горене с ютии, връзване на тялото в болезнени пози в продължение на дни, насилствено хранене със солеви разтвори през пластмасова тръба в носа, забиване на бамбукови пръчки под ноктите, и т.н.; изнасилването и сексуалните изтезания на задържани Фалун Гонг практикуващи са обичайна практика.

Към днешна дата са документирани над 3000 смъртни случаи в резултат на това преследване, както и над 63 000 случая на изтезания. Реалната цифра на действителния брой жертви се предполага, че е десетки хиляди (повече за изтезанията).

Когато започва преследването през 1999 г. десетки милиони китайци, практикуващи тази медитационна дисциплина, са изправени пред няколко избора. Единият е да се обърнат към комунистическата партия и да се откажат от практиката, донесла им по-добро здраве, духовно напътствие, и неизменно новопридобитата надежда за живот. Вторият е да продължат да практикуват тихомълком в къщи - но полицейските нападения по домовете им бързо показат, че това е невъзможно, тъй като трябва да си затварят очите за преследването, на което са подложени техните близки и приятели. И разбира се вариантът да се противопоставят открито на преследването, знаейки много добре какви биха могли да бъдат болезнените последици.

Всъщност тези, които избират последния вариант, се сблъскват обикновено с различните форми на потисничество, които не стават медийни заглавия - освобождаване от работа, изключване от университети, лишаване от здравеопазване и пенсии, както и развод, бездомност и редица други форми на дискриминация (повече за преследването в семейството, работата и следването, и нищетата).

За стотици хиляди най-основната реалност на кампанията е дълги периоди на задържане в лагери за "реформа чрез труд" - китайската версия на системата Гулаг. Там са принудени да работят до 20 часа на ден в производството - без заплащане - на играчки, коледни светлини, пръчки за хранене, футболни топки за износ, и т. н. Тези, които отказват, биват измъчвани (повече за произволното задържане и робството).

Било то в трудови лагери, затвори, или специални центрове за превъзпитание, всички задържани практикуващи Фалун Гонг са принудително подложени на което може да бъде определено като промиване на мозъци. Целта на комунистическата партия е да се принуждават тези хора да се откажат от своите духовни убежнения и да започнат да гледат на Фалун Гонг като опасен, както и самите те да станат активисти в това преследване.

Основните средства за промиване на съзнанието, или това, което партията нарича "трансформация", е лишаване от сън, часове на гледане на компрометираща Фалун Гонг информация, заплахи и "борбени сесии" в стила на Културната революция. Особено "упоритите" индивиди, отказващи да се трансформират, са инжектирани с психотропни лекарства в приюти, като средство за лечение на психично разстройство от неправилно политическо мислене (повече за психологическото преследване).

Крайното решение на партията за огромния брой лишени от свобода практикуващи Фалун Гонг е обаче много по-страшно. Според настоящи и бивши служители в болници Фалун Гонг практикуващи са използвани като източници на органи - те биват избивани с хиляди, така че техните органи да бъдат използвани за трансплантации по заявка.

Черен дроб, бъбреци, сърца и роговици се отстраняват от живи, упоявани последователи на Фалун Гонг със съвпаднали кръвни групи и тъкани, и се продават на партийни служители и богати хора в Китай и чужбина. Телефонни разговори до китайски болници на разследващи лица (под прикритие) записват лекари, рекламиращи тази услуга (повече за отнемането на органи).

Но както всеки геноцид на ХХ век, крайното насилие изисква първо дехуманизация чрез пропаганда. Всъщност една от основните мерки на комунистическата партия в преследването е да се ограничи и спре информацията за Фалун Гонг в Китай и чужбина.

От първия ден на преследването режимът забранява всички книги и задължава информационните медии да не отразяват Фалун Гонг в положителна светлина. Всички сайтове, свързани с практиката, са блокирани. Милиони книги на Фалун Гонг са иззети насилствено и изгорени публично. Режимът се страхува, че хората могат да научат, ако не са чули още, че Фалун Гонг е донесъл добро здраве, нормален и позитивен начин на живот на милиони хора (повече за цензурата).

Тези усилия на цензурата са разбира се разширени до киберпространството, благодарение на не малка част западни компании, които с ентусиазъм продават технологии за наблюдение в интернет на апарата за сигурност на ККП. В резултат на това са хвърлени в затвора немалък брой китайци, заради онлайн публикуване на доказателства за изтезания, или дори само за сваляне на статии за Фалун Гонг (повече за преследването и в интернет).

Наред с цензурата, партията се стреми да скандализира Фалун Гонг чрез агресивна пропаганда. Режимът се стреми да обрисува Фалун Гонг като нещо опасно, девиантно и ненормално.

Бившият лидер на ККП Джянг Земин лично ръководи преследването на Фалун Гонг, лепвайки му етикета "култ" три месеца след като го забранява, за по-нататъшното манипулиране на общественото мнение. Министерството на пропагандата стартира многобройни публикации, радио- и телевизионни предавания, а дори и пиеси, комикси и изложби, предназначени за криминализиране на Фалун Гонг (повече за пропагандата).

Правителствени служители по цял свят междувременно съобщават за получаването на клеветнически материали от емисари на ККП. Те са често придружени с опити за натиск върху изборни длъжности да пазят в тайна злоупотребите с Фалун Гонг, да анулират прокламации за приноса на Фалун Гонг към общесвеността, както и да спират местни дейности на Фалун Гонг, като паради или конференции.

Собственици на фирми, журналисти и учени също са подложени на подобни тактики на натиск и заплахи (повече за натиск в чужбина), което води до понякога зловеща тишина в западните медиини и академични среди (повече информация).

Освен заплахите, последователи на Фалун Гонг в чужбина са физически нападани и шпионирани от агенти, пряко свързани с китайския комунистически режим (повече за преследването в чужбина).

На всичко това Фалун Гонг отговаря с подчертано мирни средства. В продължение на над едно десетилетие на преследване те отказват да приемат предизвикателството за насилие. Вместо това, практикуващите Фалун Гонг се опитват да обяснят на лидерите на комунистическата партия истината за Фалун Гонг, посредством писма и петиции. Когато всичко това се оказва напразно, те се отправят индивидуално към площад Тянанмън, където чрез тихо медитиране или издигане на банери, преди да бъдат арестувани те се опитват да отправят призив към съвестта на китайския народ, както и към световните лидери. Но преследването не спира и Фалун Гонг започва да противодейства на държавната пропаганда като разпространява информация за истината за преследването, посредством листовки, VCD, имейли и телефонни обаждания.

Всичко това превръща тази съпротива - състояща се от смели индивидуални актове, въпреки огромния личен риск - в това, което е може би най-голямото ненасилствено движение в света  днес (повече информация).

Извън Китай, практикуващите Фалун Гонг и техните поддръжници също се занимават с редица дейности, насочени към излагане на преследването в Китай. Тъй като Фалун Гонг практикуващите в Китай са лишени от всякакви законови права (повече информация), група от водещи адвокати за човешки права извършват една от най-широките международни правни кампании с цел даване под съд длъжностни лица на ККП за това, което тези адвокати наричат геноцид срещу Фалун Гонг (повече информация за международни дела и за нарушаване на международното право).

Източник и повече информация: http://www.faluninfo.net/topic/2/#sthash.B96Jz7bB.dpuf

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!