Доклад на ЕС: Заплатата в България не гарантира спасение от бедността

Близо 70% от безработните българи, които са намерили работа, продължават да живеят в мизерия

Работата и получаването на заплата не гарантират спасение от бедността. Близо 70% от безработните българи, които са намерили работа, продължават да живеят в крайна бедност, сочи докладът на Европейската комисия „Заетост и социално развитие" за 2015 г. 

По този показател България е на второ място в ЕС.

По-лошо е положението само в Румъния, където работата дава възможност за измъкване от бедността само за 20% от хората. На трето място е Испания с показатели почти идентични с българските.

Като цяло 40% от населението на България живее в бедност. Заедно с Румъния това е най-високото ниво на бедно население в държавите от ЕС. Общо за съюза в бедност живеят 23,5% от населението.

Въпреки тези данни България и Румъния са посочени от ЕК като положителен пример в намаляването на бедните. Причината е, че година по-рано бедното население в България е наближавало половината население.


Една от причините за бедността е несигурността на работещите хора и намалената социална защита, пише в документа. Като лоша практика ЕК посочва работата на временни договори. 

Над 60% от работещите на непостоянен трудов договор в Българи са избрали тази практика принудително, става ясно от доклада. Най-високо е това ниво в Кипър, където на принудителни временни договори са 95%.

blitz.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!