"Российская газета": ЕК забрави за България при разпределението на парите

евро

България не е получила нищо при разпределението на средствата за инвестиционни проекти от специалния фонд на ЕС в размер на 350 млрд. евро. Одобрени са били основно предложения на предприемачи от Франция, Дания и Италия, съобщава "Российская газета", цитирана от Фокус.

Български наблюдатели коментират, че желанието да се помогне на най-нуждаещите се страни в ЕС са останало само на хартия. Основният бенефициент на фонда, създаден по инициатива на председателя на ЕС Жан-Клод Юнкер, са станали най-развитите икономики.

България е подала заявка за 38 млн. евро за финансиране строителството на свързващ газопровод с Гърция. Но тази молба не е била удовлетворена. След това българското правителство получило писмо от Юнкер, в която пишело „Благодаря Бойко, благодаря България“.

По оценки на експерти, от транзита на руски газ по газопровода „Южен поток“ България всяка година е могла да получава около 400 млн. евро. Но проектът не беше реализиран под натиска на ЕК и американското лоби в лицето на сенатор Джон Маккейн. Политикът специално пристигна в София, за да не допусне реализирането на газовата сделка с руснаците.

Български политолози изказаха мнение тогава, че за отказа от изгодния енергиен проект правителството ще получи допълнително финансиране от Брюксел. Но действителността показа, че тези надежди са били напразни, пише руският вестник.

24chasa.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!