​Защо Виктория Нюланд – специалистът по кризи, беше у нас?

Виктория Нюланд, Бойко Борисов
Поразително и учудващо немногословие обзе медиите в момент, когато се решава съдбата ни като нация

Визитата у нас след разговор с помощника на Путин

Григор Лилов*

Заместник-държавният секретар на САЩ - ударното острие на американската политика (сетете се за Украйна и за изтеклата нейна фраза "да го духа ЕС") вече за трети път посещава България.

Малко история и аналогии:

Първият път

Шест месеца след като е избрана на поста си избира България от над 50 държави, за които отговаря и пристига у нас на 31 март 2014 г. Повод, причина и всчико, каквото се сетите за темата на това посещение е само една дума - Украйна!

„Не искаме да караме Молдова или България да избират. Но това, което ние искаме да направим като общност на цивилизовани нации е да покажем, че през ХХІ век не може да се променят граници със сила – ако тръгнем по този път, то тогава всяка страна може да бъде прекроена и няма да живеем в проспериращия и мирен свят, който искаме за децата си. Така че трябва твърдо да застанем един до друг, както сме правили в миналото, когато беше необходимо“.

- Мис Нюланд, това е първото Ви посещение в България. Защо сте тук и какво всъщност Америка очаква от България – подкрепа за Украйна или подкрепа за американските енергийни проекти у нас?

„... но освен това съм тук и в един много, много важен момент за това, което правим заедно – да защитаваме мира, стабилността, демокрацията, трансатлантическата общност при наличието на такива заплахи. Освен това САЩ и България работим заедно изключително усилено да развиваме бизнеса, търговията, инвестициите...“

Тогава управлява правителството на Орешарски с мандата на ДПС. Ясно е какво разногласие, меко казано, е имало.

Половин година по-късно правителството подаде оставка, като именно ДПС се изтегли от коалицията и призова за "реабилитация на проевропейския и проатлантически образ на България".

Апропо, вчера, след заминаването на Нюланд така нареченият "реформаторски" блок най-сетне се споразумя с ГЕРБ и даде 6 месеца безусловна подкрепа на Бойко Борисов.

А защо само шест - ПОЛОВИН ГОДИНА? И какво ще се случи след тази половин година? И дали отново ще се реабилитира "поевропейският и проатлантически образ на България"?

Това е първата аналогия.

Вторият път

Заедно с държавния секретар на САЩ Джон Кери заместничката му посещава България през януари 2015.

Апропо, и тогава медиите бълваха глупости - първо от неведение и второ - от боязън да не объркат правилната линия, успоредна на криволичащата априлскосоциалистическа-перестроечнодемократична.

Основният акцент в онова посещение - член 5 от Устава на НАТО, който допуска използване на военна сила, за да се запази единството на Съюза и двете подзаглавия, които сложих тогава:

Познах: в следващите месеци дойде мигрантското цунами, а поради заплахата при необходимост да се използва външна сила, за да гарантира стабилността у нас (от САЩ), тази вълна ни пропусна и не ни заля. Заради тази заплаха не бяхме ударени асиметрично нито от Русия - чрез енергийната ни зависимост или чрез оръжието на етническото напрежение (ДПС), нито от съседа ни Ердоган.

Иначе Балканите се разтресоха като никога - фалира Гърция, Македония изпадна в тежка политическа и етничмеска криза, Косово беше маргинализирано и от Изтока, и от Запада, който го създаде, Албания влезе в перманентна политическа криза...

Трето посещение

Вчера беше третото посещение на Виктория Нюланд в България. Не по-малко важно от предишните.

То е своебразен римейк на темите от първите две, както вече разбрахте. Отново се дава срок на правителството от шест месеца, отново се говори за озаптяване на миграционния натиск.

Включително вчера, а не някой друг ден беше издигната идеята за обща европейска бариера в България и Македония. Ако някой си мисли, че това е инициатива само на чешкия премиер Соботка - несъгласувана от него в Брюксел и Вашингтон, е в пълно неведение за онова, което големите световни столици очакват да се случи у нас още в края на зимата - началото на пролетта.

Коя е Виктория Нюланд

Баща ѝ Шервин Нюланд е професор по медицина и биоетика в Йейлския университет. Тя завършва филология в Брауновския университет, като свободно владее руски, френски и китайски език. Омъжена е за Робърт Каган, с когото имат две деца.

Робърт Каган е историк, журналист и анализатор, виден неоконсерватор.

Един от идеолозите и създателите е на мозъчният ръст Проекта за новия американски век (PNAC). Такива известни американски политици като Дик Чейни, Доналд Ръмсфелд и Пол Улфовиц са членове на тази организация. Сега организацията е преформатирана, ще се възползвам от Вазов - под " вънкашност чужда и име ново" като Инициатива за външна политика. Самият Каган е бил член на много влиятелния Съвет за външни отношения, съветник на американски президенти (републиканци), както и съветник на демократката Хилари Клинтън, докато беше държавен секретар. И съветник на сегашния държавен секретар Джон Кери.

Т.е. Виктория Нюланд е:

- потомствен политик;

- представител на един от интелектуалните центрове, оформящи американската външна политика независимо от конкретната партийна окраска на властта в момента;

- инструмент за геостратегически действия. Професионалната й биография включва работа в Китай, отношенията с Русия, разширяването на НАТО, проблемът Милошевич, Косово и Босна, при Дик Чейни е отговаряла за Ирак, Афганистан, Ливан и Близкия Изток, после за санкциите срещу Сирия, за Украйна и Майдана всички знаем.

Тя практически винаги в кариерата си е

там, където:

1. се променят международни съюзи и се чертаят дългосрочни политики,

2. там е, където се стреля и води война,

3. там е, където избухват вълнения и революции.

Когато такъв човек посещава България три пъти за три години, това не

е на добре. И не защото САЩ са решили да ни видят сметката, както ще се провикнат всякакви недоразумения.

А защото е ясно, че най-влиятелни среди във Вашингтон считат, че България е потенциална гореща томка нанестабилност, непредвидима в действията си, с голяма вътрешна нестабилност и обект на външни домогвания!

Вероятно и Брюксел мисли така, че чешкият премиер изведнъж се загрижи за нас.

Вероятно и още някой мисли така - на 2500 км на Изток у нас.

Защото програмата на Нюланд претърпя неочаквано, изненадващо развитие.

На 13 януари тя отиде в Литва за участие в традицонната "Снежна среща" - конференция по въпросите на международната безопасност в Тракай.

Извън предварително обявената й програма неочаквано и изненадващо се отзова в Калининград - президенската резиденция на Путин. И на 15 януари се срещна с Владислав Сурков, негов специален помощник.

Затова надали е обсъждана само Украйна, както гадаят в Русия. Срещата беше засекретена, без изявления и продължи над ... 6 часа! Сурков в професионалната си кариера е отговарял за почти всичко, а напоследък и за мюсюлманските малцинства в Русия, което означава и сериозен глас по въпросите на Близкия и Среден Изток. Апропо, имаше медийна кампания срещу него, която го обяви за ... чеченец.

На Запад го считат като един от авторите на империята „Путин“ и като много интелигентен и опасен противник. Да напомня, че през юни м.г след публикации в западната преса, научили незнайно как сензацията, попадналият под санкциите Сурков беше помолен незабавно да напусне България, където беше дошъл за височайши срещи с височайши родни държавници и политици под претекст лечение от лоша болест. Т.е. Сурков е отговарял и за България.

От срещата си със Сурков Виктория Нюланд отиде в Румъния. Оттам - у нас. После - в Давос за среща с шефа й Джон Кери, на когото му предстои посещение в Саудитска Арабия - непоследствено след визитата в Рияд на китайския президент. А Нюланд отива в Инстанбул, където на 23 януари ще е за срещата на американския вицепредидент Джо Байдън с турския Ердоган.

Низът от тези срещи очертава един периметър - региона на Близкия и Среден Изток и Черно море като граничещо с Турция (и с Русия). По моя информация Ердоган ще получи нещо като ултиматум на срещата си с висшия американски държавник. Става дума за съвместна военна операция на САЩ и Турция по пресичане и затваряне на последния коридор на Ислямска държава - 60 км по сирийско-турската граница (останалите километри американската и руската авиация вече ги затвориха).

А ако ултиматумът не успее? Който май е съвместен на великите сили? Вероятно ще има тежък въоръжен сблъсък - между кюрдите с иранско-американско-руска подкрепа и Турция, между Турция и Русия, между турските опити за дестабилизация на ЕС и НАТО при такъв сценарий (най-малкото чрез етническо напрежение и миграционно нашествие) и противодействието им.

На чия територия - ами нашата, която трябва да бъде опазена. И още по-вероятно гръцката (за там не предвиждат европейска и натовска бариера), където държавата се е разпаднала от финансово-икономическата криза и нашествието на бежанците мигранти.

Нюланд се срещна с премиера, порица го за липсата на реформи и корупцията. Срещна се и президента и го увери в подкрепата на САЩ и НАТО за нас, обеща му и кредит при евентуална доставка на самолети за армията ни.

И акцентира на проблемите с Анкара, 

за което в официланите комюникета у нас няма нито дучичка.

На една нейна среща у нас преднамерено не се обърна внимание - вместо с външния министър Даниел Митов, както беше в предварителната програма, тя се видя с ... военния министър Николай Ненчев и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов!

Апропо, преди година визитата на Джон Кери у нас съвпадна с необявеното посещение на генерал-лейтенант Марк Шислер, зам.председател на Военния комитет на НАТО. (нещо като Генерален щаб. Генералните щабове не правят политика, а се занимават с подготовката на военни операции)

Нюланд обсъдени с висшите ни военни не само аспекти на взаимодействието с НАТО, но и разширяване на взаимодействието между Пентагона и България, между армиите ни, военното укрепване на НАТО срещу Русия и онова, за което Румъния възторжено аплодира Нюланд - съвместни със САЩ военноморски съединения в Черно море. И американска авиация у нас.

Отговорът на военните ни не знам.

- родният феномен двойно положително отрицание "Да, да, ще стане!".

И на второ четене заради външнополитически съображения парламентът ни окончателно и безпроблемно ще приеме поправките в закона, които позволяват чужда охрана на границите ни (европейска и въздушна от САЩ), но идеята е да се протака с техническото уреждане на въпроса поне две-три години.

Отговорът какво ще правим при натиск от всякакъв вид и характер на Турция също знам - ще се разберем взаимно с тях, макар че нито във Вашингтон, нито в Брюксел, нито в Москва мислят така. А и в Анкара не мистят така, което е най-опасното за България.

Знам и отговорът за енергетиката (двата маришки ТЕЦ-а) и за покупката на модерни самолети и кораби - отказ от обещаните кредити, нямаме финансови възможности в бюджета.

Знам и отговора за отношенията ни с Москва - зависими сме енергийно, в туризма, в банките, в хранително-вкусовата промишленост. С вас сме, но само донякъде.

При това посещение дори ги нямаше дежурните дипломатически усмивки.

На фона на предстоящия грандиозен военен сблъсък в региона на Близкия Изток и Персийкия залив, който ще обхване и Балканите, родната политическа върхушка за пореден път реши по живковски "да се понаведе, докато мине вятърът", кланяйки се едновременно на всички възможни посоки и страни.

Най-погрешната и гибелна възможна политика. Но така наречените български "елити" винаги са избирали погрешни геостратегически решения - в цялата ни история. Никога не са носили отговорност за националните катастрофи. И народът ни не им я търсил.

*Анализът е публикуван на Фейсук страницата на автора.

faktor.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!