Георги Марков, бивш конституционен съдия: Брюксел иска солидарност. В какво? В глупостта? ЕК да подаде оставка заради мигрантите!

Георги Марков

Таня Джоева

Европейските народи ще тръгнат да се защитават по улиците, тъй като западните политици не са готови да го направят. Политиката на Бойко Борисов за охраняване на границата трябва да се засили, казва за Епицентър.бг бившият депутат от СДС

- Г-н Марков, след събитията в Кьолн рейтингът на Ангела Меркел в Германия започна да пада. Какво се случва с рейтинга на Виктор Орбан в Унгария? И какво е реакцията на унгарското общество и на медиите за случващото се в Германия след Кьолн?
- Рейтингът на Орбан в момента е рекордно висок. За цялостната си политика спрямо така нареченото преселение на народите той има подкрепата на близо 85% от унгарските граждани. Вече 1 800 000 унгарци се присъединиха към подписката, организирана от унгарското правителство, която се нарича „Да защитим Унгария”. 
Орбан заяви категорично, че под никаква форма няма да допусне квоти в страната, тъй като никой не може да налага на унгарския народ да живее с хора, с които не желае, защото са чужди на унгарския бит, култура, християнски ценности. 
Ако сега има избори в Унгария, Орбан ще спечели 51%, социалистите – 11%. При смесената избирателна система в страната това означава, че през 2018-а той отново ще има мнозинство от 2/3. 

- Само политиката спрямо бежанците ли го издига на гребена на популярността?
- Не. Икономиката на Орбан, за която той беше толкова критикуван, проработи. Специално за читателите на Епицентър искам да съобщя няколко новини. Икономиката на Орбан даде възможност за нова социална политика. От Нова година всяко унгарско семейство, което се сдобие с трето дете, ще получи еднократна безвъзмездна помощ от държавата равна на 33 000 евро. Както и възможност да получи 33 000 евро заем с лихва от 3% за 25 години. За раждането на първо дете безвъзмездната помощ вече е вдигната на 2000 евро, а за второ – на 7000 евро. 

- Казвате неща, които за България звучат фантастично.  
- Разбира се, има някои изисквания за отпускането на помощта: един от двамата съпрузи да е под 40-годишна възраст и да са се осигурявали през последните 2 г. 
От есента унгарското правителство започна да храни над 300 000 деца в детските градини с идея до края на мандата си и в началните училища да започне безплатно хранене на учениците. Ще добавя, че многодетните семейства имат право на данъчни облекчения. Самият Орбан има пет деца и съпругата му е жена за разлика от някои западни премиери, които се женят за приятелите си…В унгарската конституция бракът между еднополови е забранен. 

- Орбан е десен политик, а мерките му са характерни за левите партии. Защо?
- Характерно за християндемокрацията е християнската социална политика. Орбан винаги е издигал в култ унгарското семейство и християнството. Не случайно унгарската конституция започва с думите: „Боже, благослови унгарците.” Думи, взети от химна от 1844-а, която и до днес не е променян. 
Борбата на Орбан с монополите и с банките даде възможност унгарските домакинства да бъдат облекчени с 25% по-ниски сметки за газ, вода, ток и други консумативи. Това е политика, насочена към унгарския народ. От Нова година бяха увеличени със 100 евро и месените заплати на полицаите, военните и всички служители от сектора на сигурността.  
За българските патриоти сигурно ще бъде интересен и друг факт: в навечерието на петата година от управлението на Орбан в Унгария има нови 800 000 унгарски граждани, предимно от унгарските малцинства, живеещи наоколо - в Трансилвания, Словакия, Украйна, Австрия, Хърватска и Сърбия. 

- От какво са привлечени тези нови граждани?
- От добрите условия на живот. В момента бих препоръчал всеки, който иска някъде да пътува, да се разхожда и да се почувства добре, да предпочете Унгария пред западните страни. 

- Защо?
- Защото и пиле не може да прехвръкне през унгарската граница, която е защитена от стена и се охранява от армия и от полицаи от страните на Вишеградската четворка. Има и полеви съдилища, които са готови да съдят всеки нарушител на границата. 
В същото време Будапеща предлага невероятни атракции. Четири милиона туристи са посетили минералните бани в страната. Ето това е нелибералната политика! Подчертавам го за многознайкото г-н френския посланик, който изнася лекции по всички теми, включително по право, без да го е учил. Аз уважавам господин посланика и правото му да обича либерализма. Но мога да му кажа, че имам шанс да живея в страна, която е нелиберална демокрация (б. р. – Георги Марков е унгарски зет и повечето време живее в Будапеща). 

- Кои разлики между либералната и нелибералната демокрация бихте откроили?
- Първо, либералната иска мултикултурална Европа, а нелибералната – не. Орбан казва: „Аз не искам мултикултурална Унгария, а европейска Унгария и европейска Европа.”
Второ, либералната демокрация си събу гащите пред исляма, а нелибералната на Орбан се защити от исляма и сега всички, които го критикуваха, че е фашист, следват неговия опит и издигат огради на границите, само че ги наричат технически съоръжения. Десницата в Унгария и десните политолози вече говорят за неолиберален фашизъм. Тоест за опит да бъде разрушена Европа, границите й да бъдат уязвими, националните суверенитети да бъдат направени на миш-маш. И още нещо, което е характерно за либералните демокрации – скриването на истината и рисуването на розови пайзажи. Случаят с Кьолн е показателен в това отношение. 
При либералната демокрация се прави опит на няколко страни в Европа да командват останалите, докато нелибералната демокрация не желае да бъде командвана от други. Членството в ЕС не означава загуба за суверенитет.

- След Кьолн Орбан се превръща в пример за част от германците. На митинги се издигат плакати „Искаме Орбан, вземете Меркел”. 
- Да, и това е твърде показателно за обществените настроения. Големият проблем на Запада е, че не включи в дебата европейските граждани. Либералните демокрации считат, че няколко души могат да решават съдбата на цяла Европа. Затова цялата Европейска комисия заедно с президента на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европарламента Мартин Шулц трябва да си подадат оставките. Тяхната политика не е одобрявана от европейските граждани.  

- Фасадата на либерализма се пропуква. Адекватни ли са реакциите на западноевропейските политици след Кьолн?
- Не. Първо оставка трябва да подаде Мартин Шулц, който като политик е кръгла нула. Как е възможно да говори, че в Полша бил извършен преврат?! Разбирам, че болезнено изживява обстоятелството, че полските социалисти вече не са в парламента, но това е факт. По волята на народа Полша скъса с посткомунизма. Два пъти тази година „Право и солидарност” печелят изборите. Как така вотът на един народ може да бъде наречен преврат?! Не го ли е срам като германец да се занимава с полските медии, а не се занимава с немските, които четири-пет дни криха какво е станало в Кьолн. 
Защо Европейската комисия не послуша искането на словашкия премиер Роберт Фицо да се свика спешно заседание на министър-председателите, за да обсъдят случилото се. Как е възможно Европа да гледа равнодушно да се късат гащи, сутиени, да се нараняват се европейски граждани навръх Нова година пред Светата катедрала в Кьолн?!  
Затова при посещението си миналата седмица в Лондон Дейвид Камерън получи подкрепа от Виктор Орбан за реформиране на ЕС. Неслучайно тези двама политици гласуваха против Юнкер при избора му за председател на ЕК. Европа се нуждае от реформиране по пътя на утвърждаване на националните суверенитети, а не по пътя, поет от шепа европейски лидери да дават указания на периферията какво да прави. 

- Каква ще е съдбата на Шенген? Той вече не функционира, защото отделните страни или издигат огради, или връщат граничния контрол. 
- Най-жалкото е, че когато през септември Орбан защитаваше тезата за нуждата от граници, всички го наричаха фашист, а сега следват неговия път и даже официално признават, че е бил прав. Но ислямизацията на Европа вече е факт. Европа допусна да бъдат нарушавани нейните граници по неустановения ред и реално допусна внос на тероризъм. Тепърва ще викаме „Же суи” (б. р. - знакът за солидарност "Аз съм") за едно или за друго. 

- Реални ли са опасенията за възход на крайната десница?
- Разбира се. И това ще е естествен процес. Оланд крачеше до Меркел преди, но къде е сега да я подкрепя. Не я подкрепя, защото два пъти партията на Льо Пен го разби. 
Симпатизирам на Льо Пен, защото Европа не може повече да върви по очевидно грешен път и той да бъде налаган на всички народи. Брюксел иска солидарност. Солидарност в какво? В глупостта? Няма по-висша ценност от здравето, живота и честта на гражданите. Както се видя в Кьолн обаче, тези ценности се нарушават. 

- В Германия набира скорост ПЕГИДА, която е против ислямизацията на Европа. 
И не само ПЕГИДА. Едно е правиш Мерцедес, БМВ и Ауди, друго е да имаш държавници, които да се справят с предизвикателствата. Меркел си изпя песента. Тя показа, че не е държавник. Ще припомня думите на Хелмут Кол за нея: „Тя ще затрие моята Европа.”
Но когато в България говорим за западните политици, говорим така, както говорехме за съветските. Като че ли те не могат да бъдат критикувани, като че ли са имунизирани от грешки. България няма друг път освен НАТО и европейското си развитие, но това не означава, че очевидните грешки трябва да ги приемаме и да се държим раболепно. Ние сме най-лоялният съюзник на Брюксел във всяко отношение. Време е българският парламент да каже: „Ние сме верен съюзник, но когато правите глупости, не сме съгласни с вас.” В това няма нищо страшно. Няма да ни изключат от Комсомола. Няма да ни изключат и от Европейския съюз.
Брюксел сега тръгнал да замразява членството на Полша. Европейските политици наистина не са на себе си! Орбан, разбира се, обяви, че ще наложи вето. Шест часа беше срещата му с Качински на границата. Ако сега някой трябва да бъде изключван или замразяван, това е Германия, която направи невероятна беля на Европа. 

- Камерън и страните от Вишеградската четворка говорят за промени в Евросъюза, но не е ли вече късно?
- Всички започнаха да си защитават границите, но тепърва ще видим какви бели ще направят влезлите в Европа. Не искам да съм лош пророк, но ще има атентати и ще има по-неприятни неща от създаването на десни партии. Очаквам, че когато започне футболното първенство в Германия, фенове ще тръгнат да защитават своите дъщери, сестри, майки. Защото държавата е безсилна да го направи. Гледах мач в Лайпциг по време на едноминутното мълчание за трагедията във Франция и по време на мълчанието стадионът ревеше: „Меркел вън!” 
Европейските народи ще тръгнат да се защитават по улиците, тъй като западните политици не са готови да отговорят на предизвикателствата.  

- Когато западните държави укрепят границите си, има ли риск България и останалите страни от Балканите да се превърнат в буферна зона, където да се струпат мигрантите?
- Да, има голям риск това да стане. Политиката на Борисов за охраняване на границата трябва да се засили. Трябва да се оградим отвсякъде, защото не знаем какво ще ни дойде до главата. 
Бъдеще в Европа ще имат партии, чиито лозунг е „Екстрадация”. Дошлите трябва да се върнат по родните си места, защото голямата част от тях не са политически емигранти. Ако са такива, всички КППТ-та са отворени. Включително унгарските. Да си покажат паспортите и ще получат право на убежище. 

epicenter.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!