Германия измисли как да обложи с нов данък всички в ЕС заради бежанците

Трябва да се въведе общоевропейска надбавка върху бензина за справяне с кризата, заяви Волфганг Шойбле

Германският финансов министър Волфганг Шойбле предложи да се въведе общоевропейска надбавка върху бензина, за да се набавят пари за справяне с бежанската криза, съобщи „Дойче Веле“. Според Шойбле, за да се преодолее кризата с бежанците в Германия, трябва да се създаде и правна рамка, в която да се ползва Бундесвера в извънредни ситуации.

„Трябва да си върнем контрола над външните граници на ЕС. Защо да не се договорим на европейско ниво, след като проблемът може да бъде разрешен в краткосрочен план“, заяви Шойбле в интервю за „Зюдойче Цайтунг“, цитиран от БГНЕС.

Според него решението на проблема не трябва да бъде застрашено, заради липса на средства. Шойбле изрази готовност подобен данък да бъде въведен, дори той да не бъде приет от всички страни в ЕС. Според него държавите в Европа, които подкрепят данъка, биха могли да се обединят в една коалиция.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле предлага и да се увеличи числеността на полицаите по улиците на немските градове, а също по възможност да се задейства Бундесвера (въоръжените сили) вътре в страната, за да се гарантира сигурността в Германия. 

Съгласно конституцията на ФРГ вътре в страната армията може да оказва помощ от административен и логистичен характер, например при настаняване и регистрация на бежанци, при доставката на хуманитарни товари в зони на бедствие. Колкото до гарантиране на реда, с това се занимава полицията. Може да се създаде такава ситуация, когато силите на федералната и регионалната полиция ще са изчерпани. Всяка друга страна в света при екстремен случай би задействала войници, отбелязва Шойбле. 

Трябва да си зададем въпроса защо почти всички други европейски държави имат право да прибягват до помощта на въоръжените си сили, а ние не – казва министърът и добавя: Трябва да създадем правова основа за задействане на Бундесвера. Шойбле вече предложи подобно нещо, когато бе министър на вътрешните работи. Сред другите негови по-радикални инициативи са да се забрани използването на интернет и мобилни телефони на хора, които може да представляват потенциална опасност за сигурността, а също да се поставят под контрола на полицията средствата за връзка и жилището на заподозрените.

blitz.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!