Заловени турски шпиони в София

Случаят е покрит от властта и казионните медии, за да се избегне дипломатически скандал с Турция

Davutoglu-i-Borisov

alterinformation:

В края на 2015 година от подземен гараж на СПА-хотел в столичния кв. „Драгалевци“, собственост на братът на заместник министъра на отбранахата Орхан Исмаилов, е откраднат луксозен джип Audi Q7 с регистрационен номер TR 16 ACH 92.

Автокрадците веднага разбират, че откраднатият автомобил е опасна находка. В него те откриват четири карти на служители от турските тайни служби – МИТ, както и специална разузнавателна техника от последно поколение. Това сочи, че турските граждани, представящи се за бизнесмени, дошли в България да купуват земеделска земя, всъщност са полеви агенти от турското разузнаване, действащи на терен в София, а самият автомобил е ползван като кетчър. Турската МИТ се ръководи от Хакан Фидан.

Според появили се данни в някои български онлайн-издания, автокрадците веднага са решили да се отърват от колата и открития в нея разузнавателен инвентар. Те влизат в контакт с полицията и искат откуп на стойност 20,000 евро. С полицията те преговарят чрез посредник – според някои информации посредникът е бил известния наркобос Димитър Желязков – Очите. Джипът е оставен на околовръстния път в София, заедно със шпионското оборудване и служебните карти на турските шпиони. Проверка показва, че джип AUDI Q7 с рег.номер TR 16 ACH 92 наистина е бил пуснат за издирване в края на годината. 

Четиримата турски агенти, чиито карти по-рано са открити в луксозният джип са задържани от полицията. Те се представят като турски бизнесмени, а техниката, която съхранявали в колата описват като такава за проверка на почви. Разбира се, тази версия е абсурдна. За да се прикрие случая с него се заемат хора от най-високите етажи на властта. Лично шефът на СДВР – Младен Маринов, висши политици от правителството, както и неназован бивш член на ДПС с инициали К.Д., който се е свързал с подземния бос Димитър Желязков и е уредил откупуването на колата и шпионската техника в него, както и четирите служебни карти на агентите от МИТ.

По-късно със случая се заема ДАНС. Българското контраразузнаване бързо установява, че джипът е собственост на друг турски агент. Става дума за български турчин с имущество в Търговище или района, който има дипломатически паспорт на турски държавен служител, предоставящ му имунитет. Контраразузнаването бързо научава, че въпросното лице често е пътувало в България и е посещавало хотелът на брата на зам.министъра на отбраната, господин Исмаилов, откъдето е открадната и самата кола.

Съвсем сигурно е, че на срещата между българския премиер Бойко Методиев Борисов и турския му колега Ахмет Давутоглу, състояла се през октомври 2015г., случаят е бил обсъден при затворени врати. По-късно стана известно, че Борисов е разговарял и с турския президент Реджеп Таип Ердоган. 

Какво се случва с четиримата заловени турски полеви агенти остава неясно, поради мълчанието на управляващите в страната и медийното затъмнение.

Този случай обаче е поредната индикация за активизирането на турските служби в България и активната им дейност. В началото на 2016г. стана ясно, че сваления от лидерския пост в Движението за права и свободи (ДПС) Лютви Местан е агент за влияние към турските служби. След като беше отстранен от председателското кресло той се укриваше известно време в Турското посолство. Турския посланик Гьокче публично го защитаваше, а както стана ясно той и служители в турската амбасада са се опитали да привлекат още членове от партията на Ахмед Доган към Лютви Местан. Засега не е ясно дали наистина Местан ще осъществи свой собствен политически проект с помощта на Турция или по-скоро амбасадата ще го инструктира да обедини силите си с друг техен агент за влияние в страната – Касим Дал. Твърде възможно е в бъдеще да видим техен общ проект. В началото на 2016г. официално в България започна да действа още една турска структура, финансирана мащабно от турската държава и служеща като организация за т.нар. меко влияние. Става дума за обвързаната с турските служби Турска агенция за сътрудничество и развитие (TIKA). Нейн филиал в България е отворен след изричното настояние на Давутоглу по време на срещата му с българският премиер.

2
3
4

5
 
6
 
1

https://alterinformation.wordpress.com/2016/01/15/9941022211996/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!