Преди 28 г. създават Независимото дружество (чуйте интервю с Илия Минев)

Илия МиневИлия Минев, снимка:Булфото

От учредителите днес са живи само поетът Петър Манолов, Милчо Попов и Костадин Георгиев

На 16 януари се навършват 28 години от учредяването на първото организирано антикомунистическо правозащитно движение – Независимото дружество за защита правата на човека. То се ражда през вече далечната 1988 г. в дома на покойния Илия Минев в град Септември, ул. “Загоре” N 16.

Днес сподвижници на Независимото дружество и родолюбиви българи ще почетат в София пред барелефа на Илия Минев, намиращ се в градинкта под НДК паметта на всички загинали в Съпротивата срещу комунизма и отдали живота си за по-добри бъднини на Родината ни.

Идеята на Илия Минев за създаване на Дружество за правата на човека възниква в затвора. В периода 1984-1985 работи активно по създаването на такава организация.

През 1987 година Илия Минев пише писмо до президента на САЩ Роналд Рейгън, до международни организации за защита на правата на човека, описвайки циничното нарушаване на правата на българските граждани. Отново е арестуван от режима на Живков. Обявява гладна стачка за 20 дни. Освобождават го. Под домашен арест е в град Септември и по време на учредяване на дружеството. Сред иницаторите са Димитър Савовски, Благой Топузлиев, Стефан Вълков, Агоп Пелигиан, Димитър Бояджиев, Едуард Генов, Петър Манолов, Коста Георгиев, Милчо Захариев Иванов - Попов.

До падането на режима на Живков формацията играе важна роля за организиране на редица протести и инициативи, разобличаващи античовешката същност на комунизма.

В годините на демокрация Илия Минев и сподвижниците му остават в пълна изолация, забравени от новите демократи и СДС и тенденциозно изолирани от структури на ДС, които продължават да регулират живота в държавата.

Илия Минев умира на 6 януари 2000 година на 82 годишна възраст, в мизерия и самота, в старчески дом в Пазарджик. Погребан е в гробището на Септември.

Бай Илия, както го наричаха приятелите му остава един от най-автентичните български борци срещу комунизма, оцелял в затворите на Живкова България цели 33 години.

В страдалческия живот на Илия Минев има още важни факти и цифри – На 29 години е осъден като враг на народа и получава доживотна присъда.

1860 дни е прекарал в карцера, а 460 дни в гладни стачки. Обиколил е всички затвори и лагери в държавата, а днес в учебниците по история няма и дума за българския Нелсън Мандела. Вместо да го превърнем в национален капитал и символ на борбата за световна демокрация.

Faktor.bg ви предлага да чуете автентично интервю с Илия Минев. Кинорежисьорът Евгений Михайлов ни го предостави за публикуване през януари 2014 г. То е правено през 1990 г. от българина Иванчо Гълъбов, който от години живее и работи в Полша, а в първите години на демокрацията е връзката на синята опозиция с със полската „Солидарност”. 24 години интервюто с Илия Минев не е публикувано в автентичния му вид. На 1 февруари 2014 г. Faktor.bg го излъчи за първи път. Припомняме го отново, защото е един изключителен документ за живота и съдбата на антикомуниста.

Чуйте  гласа на бореца за демокрация:


faktor.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!