Ген. Румен Радев със сензационно разкритие: Всички ремонтирани МИГ-ове остават на земята

Ген. Румен Радев

Има опасност за съществуването на авиацията. Дори и с обслужените двигатели от Полша, самолетите не могат да летят, защото им изтичат други ресурси, разкри командирът на ВВС

"Няма опасност за сигурността на България, ако ни охраняват и чужди изтребители. Има опасност обаче за съществуването на авиацията на страната". Това заяви пред БНТ командирът на Военно-въздушните сили (ВВС) генерал-майор Румен Радев.

"Ние от ВВС сме против тези промени в закона (промените в Закона за отбраната и въздушните сили, б.р.) Много ни притеснява какво означава думата "съвместно". Искаме във въздуха да летят поне два наши изтребителя. В този случай говорим за засилване на охраната по източния фланг на НАТО", добави още Румен Радев. 

Той и допълни, че липсата на дефиниция за това какво означава думата “съвместна” охрана на въздушното пространство, записана в закона, силно тревожи. “Така формулиран законът допуска ние да участваме съвместно с всички наземни компоненти, но самолетите и летците да бъдат от друга държава.” Радев беше категоричен, че в небето над България трябва да летят поне два български самолета. Той заяви, че от ВВС са предложили да се дефинира ясно водещата роля на българската изтребителна авиация, за да не допуснем един ден да останем само с наземните компоненти.


"Два двигателя вече дойдоха от Полша, очакваме още четири. Два ще дойдат през юли, два през ноември. Но това е крайно недостатъчно. Имаме нужда от спешен неотложен договор с "РСК -МиГ" за ремонт и доставки на изтребителите", обяви командирът на Военновъздушните сили на България по повод сагата с ремонта на изтребителите ни в Полша.

"След 10-тина дни трябва да спрем от полет изтребителя, чийто двигател беше ремонтиран, защото колесникът му излиза от ресурс. Това е авиация, не е шега работа", каза още той.

"Нашите МИГ-ове са заложници на политически интереси. В желанието си да не бъдем зависими от Русия, сега ще трябва да удължаваме ресурса на много други компоненти на изтребителите, защото те изтичат. До средата на годината всички самолети ще останат на земята, ако собственоръчно не удъжим техните ресурси", обяви още той. Той допълни, че най-голямата подкрепа за България ще бъде, когато се внесе проектът за нов самолет.

epicenter.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!